Kalkzandsteen en Cellenbeton cao-voorstellen

Hierbij ontvangen jullie de cao-voorstellen voor de komende cao-onderhandelingen Kalkzandsteen en Cellenbeton. Deze voorstellen zijn tot stand gekomen door de vele inbreng van de leden werkzaam in de sector Kalkzandsteen en Cellenbeton en door de arbeidsvoorwaardennota van CNV Vakmensen.

De huidige cao liep af op 31 december 2021. Er zijn vorig jaar een aantal gesprekken geweest die geleid hebben tot afspraken om een sectoranalyse te laten maken om inzicht te krijgen wat nodig is voor werknemers om gezond en fit de AOW te halen. Deze sectoranalyse moet ons inzicht geven van de huidige situatie van de werknemers en vooral wat moet er nu en in de toekomst geregeld worden in de cao om die doelstellingen te halen. Voorstellen hierover vind je ook terug in de voorstellen.

1. Looptijd
Wij stellen voor een cao af te sluiten voor 1 jaar, te weten van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2022. Een langere periode is voor CNV Vakmensen bespreekbaar wanneer dit ook terug te vinden is in de afspraken.

2. Inkomen
Wij stellen voor om een vaste afspraak te maken in de cao om de salarissen per 1 januari van elk jaar met een percentage te verhogen gelijk aan het inflatiecijfer van oktober van het voorgaande jaar (inflatiecorrectie). Dit is voor 2022  3,4%. Daarnaast stellen wij een nominale verhoging van de maandsalarissen voor van €100,- bruto.

3. Consignatiedienst
Wij willen als CNV Vakmensen komen tot een nieuwe afspraak voor consignatiediensten. Wij willen een vast bedrag als vergoeding en geen percentage meer van het salaris.
Wij stellen de volgende vaste consignatievergoeding voor die geïndexeerd wordt met de verhogingen van het loon:
Ma t/m vr €50 per dag en zaterdag en zondag €100 per dag.

4. Duurzaam inzetbaarheid
Vanuit de sectoranalyse:

A. Afspraken vanuit het pensioen akkoord
In het pensioenakkoord is overeengekomen dat binnen de sectoren waarin sprake is van zware arbeid een sector AOW afgesproken wordt. In de sector Kalkzandsteen en Cellenbeton horen wij veel geluiden van werknemers met een leeftijd voor AOW-gerechtigde leeftijd dat zij het werk steeds zwaarder vinden worden. Ook veel collega’s in die leeftijd worden vaker arbeidsongeschikt. Dit zeker ook in relatie zoals in het begin van de carrière het werk uitgevoerd moest worden. Daarom vinden wij dat er een sectorale AOW moet komen die werknemers de gelegenheid biedt om 3 jaar voor AOW te kunnen stoppen met werken. 

B.  Ontwikkeling
CNV Vakmensen wil in de sector Kalkzandsteen en Cellenbeton komen tot een leerrekening die werknemers de gelegenheid geeft om een focus te krijgen op hun ambitie en positie op de arbeidsmarkt. Periodiek zouden werknemers de gelegenheid geboden moeten worden om met een deskundige een individuele scan kunnen laten maken van de gezondheid in combinatie met het werk en ambities van de individuele werknemer. 
  
C.  Mantelzorg
Steeds meer mensen krijgen te maken met mantelzorgtaken. Ook komt steeds meer naar voren dat mantelzorgers steeds meer in de knel komen tussen werk en mantelzorg activiteiten. We willen een gezonde discussie voeren om te komen tot meer begrip en faciliteiten voor mantelzorgers, zodat werknemers die die zware last dragen ondersteunt worden.

D. Thuiswerken
Corona heeft bij de meeste bedrijven inzicht verschaft dat voor sommige functies het niet noodzakelijk is om elke dag naar je werk te reizen en dit heel goed gecombineerd kan worden met thuiswerken. Wij willen in de cao kaders afspreken voor een thuiswerkregeling, waarbij de zeggenschap van werknemers geregeld is en ook een bijdrage van de werkgever in de te maken kosten.

E. Werkdruk
Er wordt veel werkdruk ervaren door de werknemers. De periode van Corona heeft dit enorm versterkt. Werknemers geven aan dat er ook voor Corona hetzelfde of meer geproduceerd moet worden met steeds minder collega’s. Hiervoor moet aandacht komen om uitval door arbeidsongeschiktheid te vermijden. Ook komt hiermee het balans tussen werk en privé flink onder druk.

5. Reiskosten
Wij stellen voor dat werknemers voor het reizen naar en van het werk alle gemaakte kosten vergoed worden, rekening houdend met de fiscale mogelijkheden. We stellen daarom voor om alle reiskosten te vergoeden zonder ondergrens van 0,19 ct/km.

Meepraten over jouw cao

Wil je reageren of heb je een vraag? Op de cao-pagina kun je het hele cao-traject volgen en bij alle fases meepraten, reageren of je vraag stellen. Ga direct naar de cao-pagina

Mede namens de kaderleden die zitting hebben in de onderhandelingsdelegatie. Henk Mink (Xella) en Fred Stoffer (Calduran),

Willem Timmer
bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 20 29 57
E: w.timmer@cnvvakmensen.nl