Aftrap cao onderhandeling Kalkzandsteen

Afgelopen woensdag is de aftrap gedaan van de cao onderhandelingen voor de cao kalkzandsteen en cellenbeton. De werkgeversdelegatie heeft een toelichting gegeven op de verwachtte ontwikkelingen voor het komende jaar. Hun verwachting is dat 2024 een moeilijk jaar gaat worden door het uitblijven van bouwprojecten. Ze zien wel de stip op de horizon dat het op enig moment weer aan zal trekken omdat we als Nederland voor een flinke opdracht staan om meer woningen te bouwen. Men wil dan ook het huidige personeel vasthouden binnen de sector.

Als CNV hebben we onze voorstellenbrief zoals hieronder verwoord toegelicht. De voorstellenbrief is een voortvloeisel van de ledenraadpleging en in lijn met het arbeidsvoorwaardenbeleid van CNV opgesteld.  Onze voorstellen voor een nieuwe cao zijn;

Looptijd
CNV Vakmensen stelt een looptijd voor van één jaar, te weten van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024. Afhankelijk van het geheel aan afspraken is een langere looptijd bespreekbaar.

Loonsverhoging
Wij stellen een loonsverhoging voor van 5 procent en een vast bedrag voor iedere werknemer van 100 euro per maand op de treden in de schalen. We willen medewerkers de keuze bieden om in plaats van de loonsverhoging, daarvoor in de plaats deels te kiezen voor extra verlof.

CNV stelt voor om de eindejaarsuitkering te verhogen naar 8,33% waar dat momenteel nog niet het geval is voor de medewerkers werkzaam in de kalkzandsteen.

Reiskosten & thuiswerkvergoeding
CNV Vakmensen stelt voor de reiskostenvergoeding per 1 januari 2024 te verhogen naar € 0,23 per kilometer.

CNV Vakmensen stelt voor de tegemoetkoming flexibel werken in de CAO op te nemen, waarmee thuiswerken wordt geborgd in de cao en vanaf 1 januari 2024 mee te laten groeien met de fiscale maximale netto thuiswerkvergoeding.

Verduurzaming van arbeidsvoorwaarden
We willen met u in gesprek over het zogenaamde vergroenen van arbeidsvoorwaarden. Zijn er bij VNK mogelijkheden om via de cao bij te dragen aan een beter klimaat/ milieu met behulp van cao afspraken?

Verlofsparen
We stellen voor om conform de wettelijke mogelijkheden medewerkers de mogelijkheid te geven om tot 100 weken verlof te sparen. Dit verlof kan men inzetten om eerder te kunnen stoppen met werken, mantelzorg te verlenen, sabbatical of studieverlof. Voor de realisatie van dit verlof kan de werknemer, de tijdvoortijd uren, bovenwettelijk verlof, adv gebruiken.

Rouw- & mantelzorgverlof
Het rouwverlof is in de cao VNK niet duidelijk geregeld en omschreven. We willen hierover duidelijke afspraken maken in de cao. De CNV Handleiding: ‘Hoe werkt Rouw?’ kan hierbij als uitgangspunt dienen. Daarnaast merken we dat er een steeds groter beroep wordt gedaan op het sociale netwerk om te ondersteunen bij zorg voor familie en vrienden. De kans dat dit leidt tot uitval van medewerkers door overbelasting willen we graag voorkomen, daarom stellen we voor om mantelzorgers maximaal 5 dagen mantelzorgverlof per jaar te verlenen in overleg met hun leidinggevende. 

Stagevergoeding
We willen graag een gelijke stagevergoeding afspreken voor stagiaires die actief zijn binnen de sector ongeacht hun opleidingsniveau. We stellen daarom voor om alle stagiaires een bruto stagevergoeding te geven van € 500 per maand.

Samen voor een goede cao
Het overleg vindt in een constructieve sfeer plaats maar we hebben nog geen voorstellen van de werkgevers ontvangen. Het volgend overleg staat 18 januari gepland. We hopen dan stappen te kunnen zetten om tot een resultaat te komen.

Maak jouw ongeorganiseerde collega nu lid van CNV Vakmensen. Je collega betaalt dan €20,23 voor de eerste 6 maanden van het lidmaatschap. Hoe meer leden we hebben, hoe beter we kunnen onderhandelen over jouw arbeidsvoorwaarden. Een nieuw lid aanmelden gaat heel eenvoudig, ga voor informatie en voorwaarden naar CNV leden werven.

Ze kunnen ook zelf lid worden via www.cnvvakmensen.nl/sluit-je-aan/. Word lid!

Praat mee en stel je vraag

Volg ons op de cao-pagina, waar je je vragen kunt stellen en mee kan praten over de cao. Ga naar de cao-pagina:  cao-kalkzandsteen

Snel na 18 januari hoor je weer van ons, voor nu alvast goede feestdagen gewenst. 

Vriendelijke groet,

Hank Oomkes
Onderhandelaar CNV Vakmensen
M h.oomkes@cnvvakmensen.nl

Kaderleden

Cor Hartzmann
Henk van Dam
Jan Bosch
Dirk Ras