Tweede ronde cao-onderhandelingen Houthandel

Dinsdagochtend 23 april zaten we met de werkgeversdelegatie in het groene Ede. Vruchtbare bodem voor de onderhandelingen in de Houthandel. We hebben veel gesproken over onderwerpen waar we elkaar kunnen vinden. Dit zijn ook de onderwerpen waar beide partijen nog huiswerk te doen hebben.

Pensioen

Het pensioen willen we graag verbeteren. Dat dit niet in één cao-onderhandeling kan is snel duidelijk. De franchise van het pensioen ligt bij de houthandel hoger dan bij aanverwante sectoren, zoals meubel.
De franchise is een bedrag waar je geen pensioen over opbouwt en geen premie betaalt. Aangezien we in Nederland een AOW ontvangen bouw je ook nooit pensioen op over je hele salaris. Elk jaar indexeert het bedrag van de hoogte van de franchise, net als van de AOW.
De franchise die is toegestaan is in 2024 €17.545,-. Als je werkt in de houthandel bouw je minder pensioen op dan mogelijk is, doordat die franchise hoger ligt dan de toegestane franchise van €17.545,-. 
We kunnen de franchise van de houthandel bevriezen. In dat geval blijft hij € 22.861,-. Dan indexeren we niet. We kunnen de franchise ook verlagen. En dat kan ook op meerdere manieren. Oftewel: nog genoeg voer voor discussie rondom dit onderwerp. 

MDIEU

Afgelopen jaren is er subsidie aangevraagd om een MDIEU/ duurzame inzetbaarheid programma uit te rollen in de sector. Er is vast een aantal die een workshop heeft gevolgd of een health scan heeft gedaan. Vraag ligt voor hoe nu verder met de duurzame inzetbaarheid binnen de sector. Ook daar hebben we nog flink wat eieren te leggen. Denk daarbij ook aan de 58 plus-regeling. Deze valt ons betreft ook onder duurzame inzetbaarheid. Ook hier zijn alle partijen naar huis gegaan met het nodige huiswerk. De hamvraag die veel leden willen weten; wat was het loonbod. Die hebben we nog niet gekregen. 

Volgend overleg in juni 

De onderhandelingen liggen stil de komende weken. Begin juni zitten we weer bij elkaar. Als het goed is met genoeg bagage, zodat we meer richting kunnen bepalen. Je snapt vast dat we de komende weken ook willen gebruiken om te verdiepen in de mogelijkheden die er zijn, maar ook om met jullie in gesprek te gaan.
Wil je meedenken over dit soort onderwerpen? Heb je suggesties, laat het mij dan weten. Volg ons ook op de cao-pagina waar je vragen kunt stellen en mee kunt praten over de cao. Ga naar de cao-pagina Cao Houthandel | CNV

Sluit je aan bij de Whatsapp-groep

Wil je als eerste op de hoogte zijn, wordt dan lid van de Whatsapp-groep  https://chat.whatsapp.com/BKMoNj7fRoz07aWqDUEXe4 
We kunnen niet zonder jou en je collega's een goede cao afsluiten. Maak daarom ook je collega lid. Het gaat ook om zijn cao. Ga voor meer informatie naar Met jouw collega's staan we sterker. Nodig ze uit! | CNV

Mede namens collega André Quist,
Saskia Spaargaren, bestuurder CNV
M 06 5144 3597
s.spaargaren@cnv.nl