Op weg naar een nieuwe pensioenregeling O-I

Door de nieuwe pensioenwetgeving moet er een nieuwe pensioenregeling komen bij Owens Illinois (O-I). Hierover hebben we jullie recent geïnformeerd. Ook over de uitslag van de enquête zijn jullie op de hoogte gebracht. Dit was de inzet voor onze onderhandelingen voor een nieuwe regeling.

Een solidaire pensioenregeling

Uit de enquête blijkt dat van alle ingevulde vragenlijsten, een ruime meerderheid van onze leden de voorkeur heeft voor een regeling met zo weinig mogelijk risico’s. Die afspraak is in de basis gemaakt. Met de werkgever is gekozen voor een solidaire premieregeling.

In de solidaire premieregeling hebben de deelnemers een persoonlijk pensioenvermogen in een gezamenlijke pensioenpot. Het risico dat je pensioen veel slechter wordt in de loop der tijd is gering, omdat er een collectieve pot wordt gereserveerd voor tegenvallers.

Nabestaandenpensioen

Wij hebben afgesproken dat in de basis de koopkracht bij het nabestaandenpensioen gehandhaafd blijft. Bij een gelijke premie is de uitkering in vrijwel alle gevallen hoger dan in de huidige regeling. Op grond van de nieuwe wet wordt namelijk het nabestaandenpensioen anders berekend. Lees www.werkenaanonspensioen.nl wat we bedoelen.

Pensioenpremie werkgever

Voorlopig is er nog niets verandert ten aanzien van de totale pensioenpremie die gehandhaafd blijft met 30,6 %.  Momenteel draagt de werkgever 30,6 % pensioenpremie af aan het pensioenfond. Dit willen we graag zo houden.

Vragen uit de enquête

In onze vorige nieuwsbrief schreven we dat we in deze brief ingaan op de vragen die door onze leden zijn gesteld. Hieronder vind je antwoord op de gestelde vragen:

Wanneer is het een goed moment om te bepalen wat je met het partnerpensioen doet?

Partnerpensioen is het pensioen dat jouw partner krijgt als je overlijdt. Op de webpagina van jullie pensioenfonds Partnerpensioen (pensioenfondspgb.nl) lees je alles over het nabestaandenpensioen.

Wie bepaalt de beleggingsmix?

Weer gaan beleggen in olie en  wapenindustrie. Het links laten liggen van deze beleggingstakken is niet reëel gezien de ontwikkelingen in b.v. Oekraïne en andere brandhaarden in de wereld.

Het Pensioenfonds PGB bepaalt het beleggingsbeleid. Het pensioenfonds vindt het belangrijk dat de manier van beleggen aansluit bij de wensen van de deelnemers. Wil je meer weten over de beleggingen, kun je dit lezen op www.pensioenfondspgb.nl/over-pensioenfonds-pgb/beleggen/zo-beleggen-wij/.

We weten nog niet veel van wat de veranderingen zijn. Er zijn ook veel "spookverhalen".

De regels voor pensioenen werkten jarenlang goed. Maar dit is inmiddels veranderd. De overheid, werkgevers en vakbonden hebben gezamenlijk nieuwe afspraken voor pensioenen gemaakt. Het doel is dat iedereen, jong en oud, nu en in de toekomst, een goed pensioen krijgt.


Voor meer informatie en duidelijkheid over het nieuwe pensioen, verwijs ik graag naar de website Home | Werken aan ons Pensioen. Zijn er concrete vragen, kun je ze altijd stellen.

Ons volgende pensioenoverleg staat gepland op 22 april aanstaande. Dan zal ook de voorstellenbrief voor de cao onderhandelingen worden besproken.

Heb je vragen of opmerkingen, stel ze gerust. 

Ruud Hövelings
Bestuurder CNV

M: 06 81 88 45 56

E: r.hovellings@cnvvakmensen.nl


M2403 0913