Wat vind jij van het verbeterde cao-eindbod Zuivel?

De werkgevers hebben een verbeterd eindbod gedaan voor de cao Zuivel. Maar daarmee zijn we er nog niet. De grote vraag is: is dit verbeterde eindbod voldoende? Dat horen we graag van jou, uiterlijk 15 april.

De uitkomst van de 12 ledenvergaderingen die we afgelopen weken hebben gehouden, was heel duidelijk: het eerdere eindbod van de werkgevers was onvoldoende. Een ruime meerderheid van de leden gaf aan bereid te zijn tot acties.

Een nieuw eindbod

Dat hebben we de werkgevers op 30 maart in een informeel gesprek laten weten. Tijdens dit overleg hebben de werkgevers een beter eindbod neergelegd. Het verschil:

  • op 23 januari boden de werkgevers nog 6% loonsverhoging en een eenmalige bruto-uitkering van € 600
  • nu bieden ze 8% loonsverhoging zónder eenmalige uitkering.

Cao-commissie geeft negatief advies

Zelfs met een loonsverhoging van 8% blijft jouw loon ver achter bij de stijgende prijzen. De cao-commissie van CNV Vakmensen vindt dan ook dat ook dit verbeterde eindbod onvoldoende is. We leggen het nieuwe eindbod nu voor aan de leden, met een negatief stemadvies.

Ledenraadpleging: wat vind jij?

Leden van CNV Vakmensen kunnen nu hun stem uitbrengen met de unieke code die zij hierna per nieuwsbrief ontvangen. Als je tegen het verbeterde eindbod stemt, dan willen we graag van je weten of je bereid bent om actie te voeren. Je kunt dit aangeven in de toelichting bij de stemming. Stemmen kan uiterlijk 15 april 2023.

Waarom geven wij een negatief stemadvies?

Hieronder noemen we een aantal redenen waarom het verbeterde eindbod volgens ons nog steeds onvoldoende is:

  • Het verbeterde loonbod compenseert de gestegen prijzen niet.
  • Er komt geen regeling vervroegd uittreden (RVU) voor werknemers die minder dan 45 dienstjaren gewerkt hebben.
  • De regeling vervroegd uittreden (RVU) voor werknemers met 45 dienstjaren geldt alleen als je die 45 dienstjaren in de zuivel hebt gewerkt. Gewerkte jaren buiten de zuivel tellen niet mee.
  • Er komt geen verbeterde consignatieregeling.
  • Er komt geen afspraak over het niet inplannen van roostervrije dagen op feestdagen waarop er niet gewerkt wordt.

Het verbeterde eindbod is slecht voor jouw koopkracht

Het verbeterde eindbod van de werkgevers leidt nog steeds tot verlies van koopkracht. Dat is niet nodig. De prijs van melk, kaas en eieren steeg in de periode 2015 – 2022 veel harder dan andere prijzen, met maar liefst 33,5%. In diezelfde periode bedroeg de algehele prijsstijging 21,45%, terwijl de lonen in de zuivel in die periode stegen met 15,4%. Zie bijlage voor het verbeterde eindbod.

Meer informatie

Alle informatie is ook te vinden op Cao Zuivel | CNV Vakmensen. Mensen die geen lid zijn kunnen daar ook laten weten wat zij van dit resultaat vinden. Is je collega nog geen lid? Meld hem of haar zo snel mogelijk aan via cnv-ledenwerven.nl Samen staan we sterk.  

Vragen?

Heb je vragen of wil jij iets doen voor het CNV binnen jouw bedrijf? Neem dan contact met mij op of met het kaderlid binnen jouw bedrijf.

Henk Jongsma, onderhandelaar CNV Vakmensen
M 06 2238 3073 / h.jongsma@cnvvakmensen.nl

Downloads

Heb je een vraag of opmerking aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error