Start cao traject Hochwald na de zomer

Op 31 maart jl. is de cao van Hochwald afgelopen. Door de gevolgen van Corona lukt het niet meer om nog voor de zomer vakantie ledenbijeenkomsten te organiseren voor een nieuwe cao.

Tot en met 8 juli worden er door de directie personeelsbijeenkomsten gehouden. Daarna kunnen wij als bonden ledenbijeenkomsten organiseren. Omdat de schoolvakanties op 10 juli in Noord al beginnen zullen wij de ledenbijeenkomsten voor de nieuwe cao na de vakanties houden.

Dat is jammer omdat de cao op 1 april jl. afgelopen is. Toch vinden wij het belangrijk om elkaar, indien mogelijk, weer in levende lijve te ontmoeten.

Wij zullen z.s.m. data plannen en komen hier bij jullie op terug.

Als bijlage sturen we je de voorstellen zoals de werkgever deze heeft gedaan.

Vakantie naar het buitenland

Op 8 juni heeft de directie van Hochwald een mededeling gedaan over het op vakantie gaan naar het buitenland in Corona tijd. De directie van Hochwald stelt zich op het standpunt dat wanneer jij door Corona na jouw vakantie in quarantaine moet je geen loon doorbetaald krijgt. Het risico ligt dus bij de werknemer.

Als bonden hebben wij een jurist naar dit standpunt laten kijken. Wij zijn van mening dat wanneer een land code groen of geel heeft het risico niet enkel en alleen bij de werknemer neergelegd kan worden. Hierover verschillen wij dus van mening met Hochwald.  

Op voorhand is op dit moment dus niet te zeggen wie er gelijk heeft.  Er zal meer duidelijkheid ontstaan wanneer geschillen hierover aan ‘de rechter’ worden voorgelegd en ‘de rechter’ zich hier over uitgesproken heeft.  Houdt er dus rekening mee dat dit ook in het nadeel van de werknemer uit zou kunnen pakken.

Ons advies is om de richtlijnen van de overheid op te volgen en geen gebieden te bezoeken waar code oranje of rood geldt. Bij verblijf in een gebied met code geel is het belangrijk om de besmettingscijfers te blijven volgen zodat je tijdig kunt vertrekken als deze toenemen.

Wanneer de bovenstaande situatie zich voordoet kun je contact met ons zoeken. Wij stemmen die individuele situatie dan af met onze jurist(en) om te bezien ‘hoe dan te handelen’.

Goeie zomer gewenst.

Met vriendelijke groet,

Namens de onderhandelingsdelegatie,

Henk Jongsma, CNV