Werknemers slagersbranche tekenen massaal petitie voor hoger loon

Leden van FNV en CNV bieden vanmiddag de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) een petitie aan, waarmee zij pleiten voor een substantieel hoger loonbod dan wat er nu op tafel ligt. Ruim 1.000 werknemers hebben de petitie ondertekend. Dat is een duidelijk signaal aan de werkgevers: het wordt hoog tijd dat de ruim 16.000 werknemers in de branche er na 2 jaar eindelijk echt op vooruit gaan!

Vandaag onderhandelen de partijen voor de 5e keer over een nieuwe cao Slagersbedrijven (de vorige cao verliep op 1 maart). De petitie is een stevig signaal aan de werkgevers. Die bieden tot nu toe slechts de helft (5,5%) van wat de gezamenlijke vakbonden aan loonsverhoging eisen (11%). 

Werknemers zijn nog lang niet gecompenseerd voor hoge inflatie

Een stevige loonsverhoging is nu hard nodig, omdat jullie nog lang niet zijn gecompenseerd voor de hoge inflatie van de afgelopen jaren. Zowel in 2022 als in 2023 kreeg je een loonsverhoging van 3,5%. Dat was zo afgesproken in de vorige cao. Maar met de extreem hoge inflatie was die loonsverhoging opeens een druppel op een gloeiende plaat. In andere sectoren, zoals de schoonmaak, waren werkgevers bereid om tijdens de looptijd van de cao iets extra's te doen. Maar bij KNS was die bereidheid er totaal niet. Ondanks herhaalde oproepen bleven de werkgevers bot weigeren.

Veel werknemers zitten nu op niveau van minimumloon

Intussen klagen de werkgevers over hun eigen situatie: ze kunnen onvoldoende personeel krijgen en hebben al meerdere keren grote loonkostenstijgingen gehad door verhoging van het wettelijk minimumloon. Inmiddels staan ruim 13 tredes in het loongebouw van de slagers 'onder water', dat wil zeggen: op het niveau van het wettelijk minimumloon. Dat betekent dat een groot aantal van jullie nu op het minimumloon zitten. Terwijl je al jaren in de branche werkt. Het betekent ook dat onervaren nieuwe werknemers meteen evenveel verdienen als collega's die al jaren werken.

Van leden we dat het erop lijkt dat vakkenvullen in de supermarkt inmiddels bijna beter betaalt. Dat is een trieste constatering. Als werknemer in de slagersbranche wil je gewoon fatsoenlijk kunnen leven en rond kunnen komen. Een loonsverhoging is dus dringend noodzakelijk.  

Goede ouderenregeling

Naast een goede loonsverhoging is er nóg een belangrijk punt: een goede ouderenregeling. De werkgevers willen de huidige regeling verslechteren. Nu kun je nog voor kiezen om vanaf je 60-ste wat minder te gaan werken (80%), met behoud van 90% salaris en 100% pensioenopbouw. De werkgevers willen die leeftijd verhogen naar 62 jaar. Voor de vakbonden is dit onbespreekbaar. Wij pleiten juist voor een verbetering van de regeling (95% salaris).

Vragen?

Heb je vragen over het cao-traject? Laat het me weten of stel je vragen op de cao-pagina.

Nancy Abelskamp
Onderhandelaar CNV Vakmensen
M: 06 51 25 11 59
E: n.abelskamp@cnvvakmensen.nl