Onderhandelingen cao Pluimvee gestart

Woensdag 17 februari zijn de onderhandelingen voor een nieuwe cao pluimveeverwerkende industrie vanaf 1 april 2021 gestart. Wij hebben onze voorstellen toegelicht en vragen daarover beantwoord. Voor donderdag 4 maart staat de volgende onderhandelingsronde gepland.

Vraag en aanbod
Net als wij hebben onze collega’s van FNV en werkgeversorganisatie NEPLUVI hun brieven met voorstellen toegelicht. Wij kunnen constateren dat er tussen de vraag (wensen) van vakbonden en het aanbod van NEPLUVI een kloof bestaat.
De inzet van werkgevers is eigenlijk: cao ongewijzigd verlengen met een jaar zonder arbeidsvoorwaardelijke verbeteringen op welk vlak dan ook. Deze inzet is gebaseerd op de gevolgen van Corona, Brexit, import- en exportbeperkingen, (buitenlandse) concurrentie en wet- en regelgeving (hygiëne, veiligheid, milieu).
De werkgeversconclusie is dan ook dat er geen loonruimte is voor arbeidsvoorwaardelijke verbeteringen in een nieuwe cao. Wij zien deze ruimte wel.

Werkgeversbod
Geen ruimte voor arbeidsvoorwaardelijke verbeteringen dus. Een ongewijzigde verlenging van de cao met een jaar. Wij hebben daarnaar gevraagd en werkgevers hebben herhaald dat zij graag een cao willen afsluiten en het constructieve overleg tussen partijen in de sector willen voortzetten.
Dat willen wij ook, maar niet koste van alles.
Werkgevers hebben wel aangegeven te willen praten over:

- een zwaar werkregeling in combinatie met investering in duurzame inzetbaarheid;
- verbetering van de huidige pensioenregeling in relatie tot een nieuwe pensioenregeling
  (uiterlijk) per 2026;
- het bereik van de eindejaarsuitkering (EJU);
- regelingen bij de gevolgen van onwerkbaar weer c.q. onwerkbare dagen (hitte, vorst, ijzel,
  inzet NVWA);
- de onderkant van het loongebouw in relatie tot de Wet Minimum Loon (WML) tegen de
  achtergrond van actuele politieke ontwikkelingen (lees verkiezingsprogramma’s).

Het vervolg/verwachtingen
Van voorgestelde verslechteringen eind 2020 (pensioen, EJU, bijdrage sociaal fonds) via een ongewijzigd verlengen cao naar toch mogelijke - zij het minimale - verbeteringen. Wij blijven optimistisch. Op 4 maart krijgen de onderhandelingen een vervolg. Werkgevers hebben toegezegd dan te zullen reageren op onze voorstellen. En hun eigen inzet meer concreet te maken.

Wat zeg jij hiervan?
Wij willen heel graag weten wat jij hiervan vindt. Laat ons dat weten op www.jeachterban.nl/pluimvee. Je kunt daar het hele cao-traject volgen en meepraten bij elke stap.

>> GA DIRECT NAAR JE ACHTERBAN <<

Emiel Peper, bestuurder CNV Vakmensen
E aem.peper@cnvvakmensen.nl / M 06 2343 2081