Corona aan boord van hektrawlers èn kotters

Heb je twijfel of je je op corona moet laten testen? Laat je dan testen! Visserij ligt onder het vergrootglas van het RIVM

In de afgelopen periode zijn in Nederlandse zeehavens zeevissersschepen binnengelopen waarop vissers met het coronavirus aan boord bleken te zijn. Schippers van vissersschepen zijn daarom gevraagd extra alert te zijn op coronabesmettingen en deze direct te melden aan de bevoegde autoriteiten. Graag zien we dat alle vissers aan boord alert blijven op hun gezondheid en natuurlijk in het bijzonder acht geven op corona-achtige verschijnselen. Twijfel je of je corona hebt, dan moet je de stelregel hanteren dat je je moet laten testen. Meldt je gewoon bij de daarvoor bevoegde persoon aan boord. In het merendeel van de gevallen zal dit de schipper zijn. In deze tijd wordt daar echt niet meer raar van opgekeken. Heus je bent geen watje!

Hoe serieus is het?
Indien het RIVM het idee krijgt dat de visserij niet serieus omgaat met corona en de bijbehorende verantwoordelijkheid van melden, kan dit ertoe leiden dat de gehele zeevisserijsector een uitvaarverbod krijgt opgelegd in verband met het gevaar voor de volksgezondheid. Op basis van havennoodverordeningen werden eind vorig jaar als gevolg van dezelfde “(vermeende)” veronachtzaming ferrydiensten tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk tijdelijk uit de vaart genomen. Dit om te laten zien hoe scherp het toezicht is.

De schippers van zeevissersschepen is gevraagd om de gezondheid van alle opvarenden extra in de gaten te houden en hierover aan de aangewezen persoon in de walorganisatie rapporteren. Aan jou de vraag om ook je bijdrage te leveren. Samen worden we corona de baas!

Symptomen die op coronabesmetting kunnen wijzen
Even ter verfrissing van het geheugen zijn de symptomen die op corona kunnen wijzen: Verhoging, koorts, droge hoest, vermoeidheid, kortademigheid, ademhalingsproblemen, aangetast reuk- of smaakvermogen, pijn in het lichaam, keelpijn, diarree, en hoofdpijn. Ook een ‘verkoudheidje’ of ‘griepje’, of grieperigheid, of maagklachten kunnen een aanwijzing op corona zijn.

Voor extra informatie volg deze link: COVID maatregelen zeevaart.

Vertrouwende je hiermede van dienst te zijn geweest, mede namens Gert Koster,

 

Wietze kampen
Bestuurder
CNV Vakmensen