CNV-leden in Slagersbranche werk-willig

Bij collega vakbond FNV is tegen het cao-eindbod gestemd. Daar is door een grote meerderheid van de leden een ultimatum aan de werkgevers gesteld om met een beter cao-eindbod te komen. Dit ultimatum verloopt dinsdag 30 april om 12.00 uur. Vanaf dat moment kun je te maken krijgen met acties of stakingen bij jou op het bedrijf. CNV-leden zijn werk-willig. Wat kan je verwachten?

Werknemers die niet staken worden werk-willigen genoemd. Ook de CNV-leden zijn werk-willig, zij hebben het cao-eindbod immers niet in meerderheid afgewezen. 
De CNV-leden maken een pas op de plaats. We tekenen de cao nog niet om de FNV-collega's ruimte te bieden recht te doen aan hun stem-uitslag. Na het verlopen van het FNV-ultimatum kan dit dus betekenen dat er acties plaatsvinden of dat er wordt gestaakt.

Waar precies de FNV-leden in actie gaan komen en hoe die acties er uit gaan zien, is aan de FNV-leden. Maar het is duidelijk dat de CNV-leden en ongeorganiseerde werknemers hier natuurlijk wel mee te maken krijgen als de acties bij jou op het bedrijf plaatsvinden.  

Gedragsregels

Voor het voeren van acties en om te staken zijn er wat gedragsregels waaraan iedereen zich moet houden. Om vervelende situaties te voorkomen, delen we deze gedragsregels alvast. Wat kan er gebeuren? Het kan dat jouw werkgever je vraagt om werk van een stakende collega over te nemen. Dit wordt bestempeld als ‘besmet werk’. Werk-willigen mogen ‘besmet werk’ weigeren. Jij kunt dus niet door je werkgever worden gedwongen om het werk van een staker over te nemen. 

Emoties

Het kan ook gebeuren dat de emoties tussen collega's op de werkvloer tijdens acties hoog oplopen; dat stakers boos worden op werkwilligen of andersom. Actievoerende collega's proberen immers zoveel mogelijk werkwilligen over te halen om mee te doen aan acties of stakingen. Proberen om je over te halen mee te doen, mag. Maar je mag niet worden gehinderd om je werk te kunnen doen, door bijvoorbeeld een blokkade.

Maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Dus houd tijdens eventuele acties of stakingen bij jou op het bedrijf in gedachte dat ook de mensen die actievoeren je collega’s zijn en dat jullie uiteindelijk wel weer willen samenwerken.

Mocht je als CNV-lid komende tijd toch onverhoopt last krijgen van de acties of stakingen van onze collega-bond? En loopt dit zo hoog op dat je geblokkeerd wordt om je werk te kunnen doen? Of probeert je werkgever je op enigerlei wijze te dwingen om het werk van een staker ‘erbij’ te doen of over te nemen?
Dan is het verstandig om contact met mij op te nemen.

Nancy Abelskamp
CNV Bestuurder
06-51251159
n.abelskamp@cnv.nl

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error