Cao-resultaat Pluimvee

Op 2 mei 2023 leek er een patstelling te ontstaan voor een nieuwe cao voor de Pluimvee Industrie en haar werknemers. Echter, na wat appen, bellen en overleg hebben cao-partijen op 11 mei 2023 een cao-resultaat bereikt. Het resultaat kun je onderin downloaden. De belangrijkste afspraken zijn echter:

Loonsverhoging

  • 1 mei 2023 8% verhoging van de cao-schalen en individuele salarissen
  • 1 februari 2024 4% verhoging van de cao-schalen en individuele salarissen
  • 1 januari 2025 1% verhoging van de cao-schalen en individuele salarissen.

Dus binnen een periode van 9 maanden 12% structureel verbetering van het inkomen!

Looptijd

De looptijd van de cao is 24 maanden van 1 april 2023 tot en met 31 maart 2025.

Reiskostenregeling verbeterd

De reiskostenregeling wijzigt van een staffel naar een vergoeding per km met een drempel van de eerste 9 km.

De medewerker die 10 km of meer van het bedrijf woont, heeft recht op een vergoeding voor zijn woon-werkverkeer. De tegemoetkoming in de kosten van woon-werkverkeer wordt vastgesteld op basis van de afstand tussen het woonadres en het adres van het bedrijf. Zowel de heen- als terugreis wordt berekend met behulp van de ANWB-routeplanner met als uitkomst de reisafstand in kilometers op basis van de snelste route (afronding 0.5 km naar boven). Er wordt een tegemoetkoming in de kosten van woon-werkverkeer van € 0,17 per kilometer met een maximum van 50 kilometer heen en terug van het woonadres en het adres van het bedrijf (25 km heen en 25 km terug). Dit betekent een echte verbetering van reiskosten voor bijna alle werknemers.

De overige punten in het resultaat

  • Verbetering van o.a. het nabestaandenpensioen in de nieuwe pensioenregeling
  • Duidelijke tekst en positie van uitzendkrachten in de cao
  • Opname van rouwverlof door uitbreiding van het bijzonder verlof
  • Aanspraak ATV en toekomstgerichte scholing
  • Pilot calamiteitenregeling voor slachterijen met permanent toezicht NVWA bij o.a. Code rood door het KNMI

Op basis van het gegeven dat er binnen 9 maanden 12% structureel verbetering komt van het inkomen en 8% hiervan op 1 mei 2023 en verbetering van de reiskosten zijn we positief over het cao-resultaat.

Wij vragen JOUW mening over het bereikte cao-resultaat uit te brengen en dit tot en met 25 mei 2023. Je ontvangt hiervoor een aparte link.

Nogmaals is heel duidelijk dat zonder de inzet van de vakbond(en) dit resultaat nooit bereikt was. Dus maak jouw collega's daarom lid van CNV Vakmensen www.cnvvakmensen.nl/werven (en ontvang een premie van 20 euro) of stuur de link aan jouw collega's. Het nieuwe lid betaalt € 20,23 voor de eerste 6 maanden lidmaatschap en heeft ook nog recht op rechtshulp bij privé zaken. Ik zeg DOEN.

Mede namens ons delegatie lid,

Peter de Ridder
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 60 19 97
E: p.deridder@cnvvakmensen.nl