Cao Pluimvee: tweede ronde onderhandelingen uitgesteld

Na de aftrap van de eerste ronde op 17 februari zou de tweede ronde onderhandelingen voor een nieuwe cao pluimveeverwerkende industrie op 4 maart plaatsvinden. Werkgeversorganisatie NEPLUVI heeft echter aangegeven die tweede ronde te willen verplaatsen naar 17 maart. De reden lees je hieronder.
Meer tijd nodig
Werkgevers hebben op 17 februari toegezegd op onze voorstellen te zullen reageren en hun eigen inzet meer concreet te maken.
In een brief geven zij aan daarvoor meer tijd nodig te hebben. Zij stellen ook: “De standpunten tussen partijen liggen dusdanig ver uit elkaar dat de onderhandelingsdelegatie haar standpunt eerst zorgvuldig en met het bestuur NEPLUVI wil afwegen alvorens een reactie te geven.” Meer tijd dus voor achterbanberaad, zoals wij dat als vakbonden ook regelmatig doen.

Draagvlak en mandaat
Wij vinden het van belang dat er draagvlag is voor de cao, met daarin alle bepalingen, afspraken en voorschriften. Dat geldt voor CNV Vakmensen, maar ook voor NEPLUVI. Waar wij nadrukkelijk om vragen zijn verbeteringen in de cao vanaf 1 april 2021. Werkgevers wilden eind 2020 nog verslechteringen en begin 2021 een ongewijzigde cao. Je krijgt niet altijd wat je vraagt, maar wij willen wel meer dan werkgevers op 17 februari boden. Daarom geven wij de werkgevers ruim baan voor het verkrijgen van een ruimer mandaat.

Standpunt en inzet
In de werkgeversbrief wordt gesteld dat de standpunten tussen partijen ver uit elkaar liggen. Niet alles is zwart-wit, links-rechts. Er is ook nog zoiets als grijs en het midden. Wij hebben inzet gekozen en verwoord in onze voorstellenbrief. Dat is geen standpunt, maar vertolkt onze mening en inzet. Zoals gezegd is van "wij vragen, u geeft wat wij vragen", meestal geen sprake. Wat wel als een paal boven water staat is dat wij de cao willen verbeteren. Een cao die passend is en recht doet aan de werknemers in de pluimveeverwerkende industrie.

Emiel Peper
Bestuurder CNV Vakmensen
M: (06) 23 43 20 81
E: aem.peper@cnvvakmensen.nl