Overleg nieuwe cao vleeswaren dreigt vast te lopen

Werkgevers reageren niet en willen bezuinigen op overuren.

Op 29 maart zijn cao-partijen bijeen geweest om in uiterste poging tot een cao te komen voor de sector en werknemers. Dit leek goed te gaan en wij zijn tot een eindvoorstel gekomen met daarin een voorstel van werkgevers om de werkweek op hun initiatief te kunnen verlengen naar 38 of 40 uur per week, wel met instemming van de OR indien aanwezig. Met compensatie van de meer gewerkte in verlof of geld, MAAR zonder een toeslag voor de extra gewerkte uren en een verplichting om deze extra uren te moeten gaan werken.

De lonen zouden binnen 1 jaar worden verhoogd met in totaal 3% (2,5% 1/2/19) en 0,5% verhoging eindejaaruitkering. Hiernaast het invoeren van een reiskostenregeling woonwerk verkeer.

De betrokken bonden zijn met hun kader op 3 april bijeen geweest om het voorstel “verlenging arbeidsduur” nader te bespreken en hebben dit voorstel afgewezen, omdat:

  • De huidige cao vleeswaren voldoende ruimte biedt om de wekelijkse arbeidsduur te verlengen
  • Het voorstel haaks staat op werknemers fit hun pensioen te laten halen
  • Medewerkers voldoende loyaal zijn om op vrijwillige basis extra te werken
  • Het voorstel verplichtend is en bezuinigd op niet meer uitbetalen overwerktoeslag (25%)

Voorst hebben bonden aangegeven dat als de werkgevers dit voorstel intrekken, er dan een cao-akkoord is en werkgevers verzoeken om binnen 7 dagen te reageren (vóór 10 april). Werkgevers reageren op 10 april, dat hun inhoudelijke reactie uiterlijk 16 april gestuurd zou worden en tot nu toe hebben vakbonden GEEN reactie ontvangen en daar is door de vakbonden op gereageerd dat de werkgevers hun voorstel met betrekking tot verlenging wekelijkse arbeidsduur niet willen intrekken, maar beschikbaar blijven voor overleg.

Uitermate vervelend en onnodig volgens CNV Vakmensen. De sector kampt al met personeelskrapte en boer je achteruit volgens ons met slechte cao voorstellen. Perspectief moeten de werkgevers bieden en als werknemers “meer” willen werken dan moeten ze dat in onze visie daar zelf over kunnen besluiten. Daar moeten wij uit zien te komen.

Maar de trein dendert voort en daarom komen er alvast op meerdere bedrijven personeelsbijeenkomsten:
23 april: Zwanenberg Almelo, 13.00 uur kantine
24 april: Offerman Borculo, 16.00 uur kantine
29 april: Offerman Aalsmeer, 13.30 en 14.30 uur kantine
30 april: Terbeke Wijchen 13.00 en 15.00 uur Verploegen
2 mei:  Stegeman 13.00, 14.15 en 15.15 uur Wijhe kantine
6 mei: Zwanenberg Oss, 14.00 en 15.15 uur kantine

De cao-commissie vleeswaren van CNV Vakmensen komt op 3 mei bijeen om dan te bespreken hoe wij verder gaan.

Kom naar de bijeenkomsten. Werk je bij andere bedrijven laat dan via de mail jouw mening weten (p.deridder@cnvvakmensen.nl). Bedankt alvast.

Het kan weer spannend worden, spoor daarom uw collega’s aan om ook mee te doen door lid te worden via www.cnvvakmensen.nl/lidworden  Naast een goede cao krijg je juridische rechtsbijstand voor werk en privé (extraatje).

Peter de Ridder
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 60 19 97
E: p.deridder@cnvvakmensen.nl