Vierde overleg cao Slagers; Stappen gezet maar nog ver uit elkaar

Cao-partijen betrokken bij de cao voor het Slagersbedrijf hebben op 26 februari weer intensief met elkaar onderhandeld om te komen tot een nieuwe cao voor de medewerkers. Hoewel er stappen zijn gezet, liggen de eisen van de vakbonden en werkgeversvereniging KNS over een aantal belangrijke punten nog ver uit elkaar. Verbetering van het loon en uitbreiding van de seniorenregeling zijn belangrijke struikelblokken.

Een aantal belangrijke gesprekspunten op een rij:

Verbetering loon

De werkgevers bieden 5,5 procent loonsverhoging voor een cao met een looptijd van 12 maanden. Voor de loongroepen 2-0, 2-1, 2-2 en 3-0 zit er geen loonsverhoging in het vat. Dit vanwege de enorme stijging van het minimumloon in het afgelopen jaar en een verder te verwachten stijging van datzelfde minimumloon in juli van 2024. 
CNV Vakmenen en FNV hebben gezamenlijk een tegenbod van 11 procent loonsverhoging neergelegd en kunnen slechts gedeeltelijk meegaan in de gedachte om een aantal loongroepen op het minimumloon te houden. De conclusie is dat na een lange dag onderhandelen het gat tussen vraag en aanbod nog steeds groot is. 

Seniorenregeling

Werkgevers willen de leeftijd om gebruik te kunnen maken van de seniorenregeling (80-90-100 of 90-100-100) verhogen naar 62 jaar. Dit is voor vakbonden een absolute no-go. Onze leden zijn daarover heel duidelijk geweest. De bonden willen de leeftijd van de seniorenregeling op 60 jaar handhaven en de 80-90-100 regeling uitbreiden naar een 80-95-100 regeling.

Reiskosten

Met betrekking tot de reiskosten zijn er een aantal stappen gemaakt. Werkgevers bieden een reiskostenvergoeding van 0,21 cent per kilometer (is nu 0,19 in de cao). Daarnaast zullen de reiskosten - als je op jouw eigen initiatief verder van je werk gaat wonen- worden vergoed tot een maximum van 25 kilometer extra bij een enkele reis. Vakbonden zijn blij met deze stap maar wensen de eigen bijdrage in de reiskosten nog te verlagen naar 5 kilometer in plaats van de huidige 10.

Productietoeslag

Werkgevers wilden aanvankelijk de productietoeslag  van 1,25 % uit de cao schrappen. Hier kunnen de bonden natuurlijk niet mee instemmen. Werkgevers hebben in deze cao-ronde voorgesteld om de productietoeslag alleen nog te laten gelden voor bestaande medewerkers. Ook hiermee zijn vakbonden het niet eens. Der productietoeslag moet tenminste ongewijzigd blijven en ook voor uitzendkrachten gelden.

Zondagtoeslag

Het verslechteringsvoorstel van werkgevers om de zondagtoeslag voor de medewerkers in de ambachtelijke-slagerijen te schrappen, is nu van tafel gehaald.

Flex

Voor wat betreft flexwerk en vaste banen zijn we het met elkaar eens dat in de cao een artikel zal worden opgenomen dat opdrachtgevers in het slagersbedrijf de verplichting hebben om (internationale) medewerkers die langer dan 5 jaar op het bedrijf in een productiefunctie werkzaam zijn (al dan niet via verschillende uitzendbureaus), duurzaam in Nederland verblijven en in de directe omgeving eigen huisvesting hebben, een arbeidsovereenkomst wordt aangeboden tegen tenminste gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden.

Hoe verder?

Werkgevers hebben aangegeven iets meer tijd nodig te hebben voor intern beraad en overleg. Op 18 maart praten we verder waarbij het streven is om dan tot een cao te komen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de onderhandelingen? Of een appje krijgen hoe de vlag er voor hangt direct na het laatste cao-overleg? Op de cao-pagina van CNV Vakmensen kun je je aanmelden voor de whatsappgroep voor de leden van CNV Vakmensen, tussentijds reageren en vragen stellen en daar vind je alles over het cao-traject terug.
Ga hier naar de cao-pagina

Ontvang je deze nieuwsbrief per post dan hebben wij geen mailadres van jou. Wil je in het vervolgd de nieuwsbrief liever digitaal (en dus sneller) ontvangen? Ga naar www.cnvvakmensen.nl/mijncnv/ en pas je gegevens aan. 

Nancy Abelskamp
Bestuurder CNV Vakmensen
M: + 31 6 5125 1159
n.abelskamp@cnvvakmensen.nl

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error