Derde overleg cao Slagers: terug bij af

Werkgeversorganisatie KNS en de vakbonden CNV Vakmensen en FNV zijn op 6 februari niet bijster veel nader tot elkaar gekomen. Eigenlijk zijn we onder aan de streep weer ‘terug bij af’ met het cao-overleg voor de Slagersbedrijven.

Tijdens het vorige cao-overleg in januari verwezen de bonden het uiterst magere loonvoorstel van de werkgevers al naar de prullenbak. Bonden gaven aan zelf met een voorstel voor een verbeterd loongebouw te komen wat als uitgangspositie kan dienen voor één collectieve loonsverhoging.

Leden willen immers geen onderling verschillende loonsverhogingen, waarbij werkgevers een lagere loonsverhoging willen voor werknemers in bepaalde schalen of tredes of voor werknemers die boven-cao worden betaald. Als werknemers – door goede prestaties in het verleden - zijn beloond en inmiddels boven-cao verdienen, dan hebben ze recht op dezelfde loonsverhoging als alle andere werknemers. Wij zien geen reden waarom zij nu opeens met een lagere loonsverhoging genoegen zouden moeten nemen. En daarbij laten we de hoogte van dat loonvoorstel (2,5%) nog even buiten beschouwing, want dat is sowieso niet toereikend.

En als we het loongebouw verbeteren moeten we dit goed en nauwkeurig doen, het liefst via een erkend functiewaarderingssysteem. De meeste aanloopschalen zitten nu op of net boven het Wettelijk Minimumloon en in sommige schalen blijf je dat een paar jaar achtereen. Dat kan natuurlijk niet. Dan is werken niet lonend. Dus hebben bonden de afgelopen weken benut om te kijken hoe we met een functiewaarderingsdeskundige een verbeterd loongebouw konden maken.

Loongebouw

Dit voorstel voor een verbeterd loongebouw presenteerden de bonden in het afgelopen overleg op 6 februari. De werkgevers erkennen dat het huidige loongebouw moet worden herijkt. Maar zij konden nu niet overzien wat de financiële consequenties zijn van het voorstel voor het verbeterde loongebouw en dus schoven zij dit naar de lange termijn. KNS wil het komende cao-jaar benutten om een onderzoek te laten uitvoeren naar het loongebouw van de slagers. 

Loonsverhoging

Vervolgens gaven werkgevers aan geen mandaat van hun achterban te hebben om verder te praten over een structurele loonsverhoging die voor alle werknemers hetzelfde is en voor iedereen geldt. En dus konden werkgevers in dit derde cao-overleg geen nieuw loonvoorstel doen zonder eerst terug te gaan voor overleg met jullie werkgevers om toestemming te vragen of zij een beter loonbod mogen doen.
Ik zou zeggen: Spreek je werkgever er op aan dat hij zijn werkgeversvertegenwoordiging op pad moet sturen met mandaat voor een fatsoenlijk loonbod. 

Kortom eigenlijk zijn we in dit derde cao-overleg niets opgeschoten.
In de bijlage vinden jullie een compleet overzicht over hoe het er voor staat met de verschillende voorstellen na drie cao-overlegrondes.

Vierde cao-overleg

Op 27 februari staat het vierde- en vooralsnog laatste - cao-overleg gepland. Zoals jullie in het overzicht terug zien liggen we nog mijlenver uit elkaar.

Reageren!

Laat me weten wat jouw mening is: n.abelskamp@cnvvakmensen.nl. En denk na over welke stappen we willen zetten richting werkgevers als er na 27 februari geen fatsoenlijk onderhandelingsresultaat ligt. Heb je daarvoor ideeën? Mail me die vooral alvast!

Wil je t.z.t. een appje krijgen hoe de vlag er voor hangt direct na een cao-overleg? Op de cao-pagina van CNV Vakmensen kun je je aanmelden voor de whatsappgroep voor de leden van CNV Vakmensen, tussentijds reageren en vragen stellen en daar vind je alles over het cao-traject terug: www.cnvvakmensen.nl/slagers.

Nancy Abelskamp
Cao-onderhandelaar CNV Vakmensen
M 06 5125 1159
n.abelskamp@cnvvakmensen.nl

Downloads

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error