Al het nieuws

CNV-leden in slagersbranche wijzen cao-eindvoorstel werkgevers unaniem af

De CNV-leden in de Slagersbranche (circa 15.000 werknemers) hebben unaniem het eindvoorstel van de werkgevers afgewezen. Dit betekent dat de CNV-leden bereid zijn om in actie te komen als werkgevers niet bereid zijn om met ons om de tafel te gaan over verbeteringen op het laatste voorstel. Dan is de ‘koninklijke weg’ gepasseerd en dit zullen we ook formeel aan de werkgeversdelegatie van de Koninklijke Nederlandse Slagers laten weten.

Hoewel een groot deel van de CNV-leden het ten zeerste betreurt dat er actie-maatregelen nodig zijn -zij geven de voorkeur aan constructief overleg- geven ook zij aan: als overleg niet tot substantiële verbeteringen leidt, houdt het op. Dan begrijpen zelfs de CNV-leden dat er op andere wijze aandacht voor een verbetering van hun arbeidsvoorwaarden moet worden gevraagd.

De overkoepelende inhoudelijke reactie van de leden op het eindvoorstel van werkgevers was dat vooral het loonbod veel te mager is: ‘Op deze wijze kiezen jongeren nooit voor de Slagersbranche. En we hebben nu al een chronisch tekort aan personeel’. ‘Met de huidige inflatiecijfers van bijna 12% is dit loonbod van 2,7% volstrekt onrealistisch. Zeker als je ziet dat de Slagerijen gedurende de coronapandemie gewoon konden doordraaien en goede omzetten hebben gedraaid.’

De werknemers in de Slagersbranche weten inmiddels ook dat in gelieerde de vleeswarenindustrie de lonen met 3,6% omhoog gaan en daar wordt ook de reiskostenregeling sterk verbeterd: van 12 naar 19 cent. Bij de slagersbranche ligt er nu een loonbod van 2,7% op tafel met een reiskostenvergoeding van 17 cent. Dat is echt veel te weinig, zo oordelen de CNV-leden.

We hebben dit ook aan de werkgeversorganisatie laten weten. De bal ligt nu bij de werkgevers. Als zij niet over de brug komen en ons uitnodigen om te spreken over een beter loonbod, rest ons niets anders dan over te gaan tot acties.

Daarvoor zullen de bonden zich ten eerste richten op de industriële slagerijen.

Samen staan we sterk!

Wordt vervolgd.

Meepraten of een vraag stellen?

Ga direct dan naar de cao-pagina.

Peter de Ridder, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 51 60 19 97 / E p.deridder@cnvvakmensen.nl
en
Nancy Abelskamp, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 51 60 19 97 / E n.abelskamp@cnvvakmensen.nl