Eindejaarsuitkering en 13e maand

Krijg jij een eindejaarsuitkering of 13e maand? Naast je gewone salaris is dit een extraatje die je vaak aan het einde van het jaar ontvangt. Het is een extra beloning voor al je inzet tijdens het afgelopen jaar. Benieuwd wat een eindejaarsuitkering of 13e maand precies inhoudt? En of jij er recht op hebt? We leggen het je uit.

13e maand en eindejaarsuitkering: overeenkomsten en verschillen

Een 13e maand en een eindejaarsuitkering zijn beiden een extra beloning bovenop je normale salaris. Je bouwt over beide uitkeringen meestal geen vakantiegeld en pensioen op. Het belangrijkste verschil zit in de berekening van de beloningen:

  • Bij een 13e maand krijg je een extra bruto maandsalaris, vandaar de naam ‘13e maand’.
  • Een eindejaarsuitkering is vaak een percentage van je bruto-jaarsalaris. Soms spreekt je werkgever een minimaal bedrag af die je als eindejaarsuitkering krijgt.

Wanneer heb je recht op de extra beloning?

Je werkgever is niet wettelijk verplicht om een eindejaarsuitkering of 13e maand te betalen. Of je recht hebt op de extra beloning hangt af van afspraken in je cao of arbeidscontract. Hier zijn een aantal punten om rekening mee te houden:

  • In je cao of arbeidscontract staat of je recht hebt op een 13e maand of eindejaarsuitkering. Ook staat aangegeven hoe hoog de beloning is of welk deel van je bruto-jaarloon je krijgt.
  • Als je het hele jaar in dienst bent geweest bij je werkgever, heb je recht op het volledige bedrag.
  • Als je later in het jaar in dienst bent gekomen, heb je recht op een kleiner deel van de beloning.

Uitbetaling 13e maand en eindejaarsuitkering

Meestal ontvang je de 13e maand of eindejaarsuitkering in december. Soms kiest een werkgever ervoor om iedere maand een deel van de uitkering bij je salaris over te maken. Bij ontslag kan de beloning op een ander moment uitbetaald worden. De uitkering wordt dan meegenomen in de eindafrekening.

Belasting over 13e maand en eindejaarsuitkering

Bij een 13e maand of eindejaarsuitkering ontvang je een extra brutobedrag. Toch houd je netto minder over dan bij een normaal salaris. Dat komt omdat de bonussen worden belast in een aparte tabel voor bijzondere beloningen. Het belastingtarief valt dus hoger uit waardoor je netto wat minder overhoudt.

Vragen of twijfels over je 13e maand of eindejaarsuitkering

Heb je recht op een eindejaarsuitkering of 13e maand, maar wordt deze niet uitbetaald? Of heb je andere vragen of twijfels? Geen zorgen, wij staan klaar om je te helpen.

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen over de 13e maand en eindejaarsuitkering

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict