Na zesde cao-ronde Bos en Natuur nog steeds geen nieuwe cao

Op 21 juni 2021 hebben we weer onderhandeld met jullie werkgevers over de nieuwe cao. Als we de tel niet kwijt zijn, was dit alweer de zesde cao-ronde. Helaas kunnen we ook deze keer nog geen cao-resultaat aan jullie melden.

De weg naar de nieuwe cao blijkt vol hobbels te zijn. Veel daarvan hebben we zo langzamerhand kunnen oplossen. Zo wilden werkgevers verslechteringen in de cao. Wij hebben gezegd geen verslechteringen af te spreken. Inmiddels hebben werkgevers verslechteringen, zoals het afschaffen van de onregelmatigheidstoeslagen, ingetrokken. Verder kunnen we met werkgevers afspraken maken om echt werk te gaan maken van duurzame inzetbaarheid in de Bos en Natuur; de eerste stap daarbij is de verschillende sectoren goed in kaart te brengen. We gaan bovendien de verschillen in het loongebouw tussen lage en hoge salarissen onderzoeken. Dit omdat wij als vakbonden geen scheefgroei in een loongebouw willen en omdat wij minimaal 14 euro uurloon als uitgangspunt hebben voor een leefbaar loon.

We hebben nog niet alle hobbels opgelost. Het grootste obstakel blijft de loonsverhoging. Werkgevers bieden te weinig loonsverhoging. Vorige keer hebben wij als vakbonden aangegeven voor een principe akkoord minimaal 2 keer 3% te willen afspreken, dus totaal 6% in een looptijd van 2 jaar (1 juli 2021 tot 1 juli 2023). Werkgevers wilden niet verder gaan dan 2 keer 1,75%, dus totaal 3,5% in een looptijd van 2 jaar.

Deze keer hebben werkgevers hun bod een beetje opgehoogd van 2 keer 1,75% naar 2 keer 2%, dus totaal 4% in een looptijd van 2 jaar.
Dat ligt nog steeds ver af van ons bod van totaal 6% voor een principe akkoord. We hebben gezegd bereid te zijn een loonbod van 2 keer 2,5% dus totaal 5% als onderhandelingsresultaat voor te leggen aan onze leden.

Niet alleen het totaal van 2 keer loonsverhoging in een looptijd van 2 jaar is van belang, maar ook de ingangsdata zijn van belang.
Werkgevers willen: per 1 juni 2022 – 2% (na 11 maanden looptijd), en per 1 juni 2023 – 2% (na 23 maanden looptijd), dus telkens aan het einde van elk loopjaar.
Wij willen: per 1 januari 2022 – 2,5% (na 6 maanden looptijd) en per 1 juli 2022 (na 12 maanden looptijd).

We zijn er dus nog niet uit. De zevende cao-ronde vindt plaats op 6 juli. We hopen jullie dan eindelijk een resultaat te kunnen voorleggen.

Mede namens Marjolein Dubbelaar, bestuurder FNV Agrarisch Groen

Rick Pellis
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06 51 20 29 94
E r.pellis@cnvvakmensen.nl