Hoe blijf je inzetbaar in de Tuinzaadsector?

Het afgelopen jaar is er in opdracht van werkgevers en werknemers in de Tuinzaadsector door Stigas een onderzoek gedaan naar Duurzame Inzetbaarheid in de branche. Het onderzoek naar hoe het er nu voor staat, is klaar en duidelijk is waar aan gewerkt kan gaan worden.

Duurzame inzetbaarheid is van groot belang. We moeten helaas steeds langer doorwerken, we zijn steeds meer verantwoordelijk voor onze eigen loopbaan en er wordt steeds meer van ons verwacht. Belangrijke voorwaarde hiervoor is dat we gezond blijven, dat we tevreden zijn met ons werk en dat we belemmeringen wegnemen. Voor de Tuinzaadsector heeft hier een onderzoek naar plaatsgevonden en de resultaten van dit onderzoek zijn nu bekend. Bijgaand tref je hier een infographic over aan.

Belangrijkste conclusies
De belangrijkste conclusies en aandachtspunten voor werkgevers en werknemers om duurzame inzetbaarheid in de Tuinzaadsector te verbeteren zijn:

  • Aandacht voor werkdruk en fysieke onder- en overbelasting
  • Activiteiten om een gezonde leefstijl te bevorderen
  • Coaching rondom inzetbaarheid
  • Trainingen/opleidingen gericht op de toekomst: kansen op werk vergroten, omgaan met toekomstige veranderingen
  • Communiceren over veranderingen en uitdragen van beleid en activiteiten
  • Ondersteunen van leidinggevenden in hun rol richting medewerkers
  • Aandacht voor werk-privé balans
  • Ruimte voor flexibiliteit in het werk (o.a. ruimte krijgen voor mantelzorg)

Natuurlijk zijn dit de uitkomsten van een branche-breed onderzoek en kunnen de uitkomsten per bedrijven verschillend zijn. De grotere bedrijven zijn ook specifiek over hun uitkomsten geïnformeerd, net als de ondernemingsraden van die bedrijven. Maar het leek me ook goed om jullie te informeren.

Hoe verder?
Werkgevers- en werknemersorganisaties in de Tuinzaadsector gaan er verder mee aan de slag. Hierover wordt u nader geïnformeerd. Als het goed is gaan de bedrijven in de Tuinzaadsector dit ook oppakken samen met hun ondernemingsraden. Als je dus vragen hebt over de bovenstaande punten of daar zaken in zou willen verbeteren, zou je contact op kunnen nemen met de ondernemingsraad in jouw bedrijf of je leidinggevende. Lukt dat niet of zie je dat niet zitten en wil je er toch mee aan de slag, dan adviseer ik je met CNV Vakmensen contact op te nemen en gaan we bekijken hoe we je daarin kunnen helpen.

Mocht je naar aanleiding van het voorgaande nog vragen en/of opmerkingen hebben, dan kun je contact opnemen met CNV-bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990, e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl of Twitter @JeroenWarnaar of #CNVgroen). Meer informatie over CNV Vakmensen kun je vinden op www.cnvvakmensen.nl .

Downloads