Eindbod Cao Glastuinbouw

Werkgeversorganisaties in de Glastuinbouw hebben ons na een lang onderhandelingstraject een eindbod gedaan voor een nieuwe cao Glastuinbouw. CNV Vakmensen is hier niet blij mee, maar ziet ook dat het de enige mogelijkheid is om op korte termijn tot een cao te komen. Stem als lid over dit eindbod.

Naar aanleiding van het cao-overleg van 9 mei hebben werkgevers CNV Vakmensen op 28 mei een eindbod gedaan. Door feestdagen en pensioenacties zijn we nu in de gelegenheid dit eindbod aan je voor te leggen. De belangrijkste onderdelen zijn:

  • een looptijd van 1 juli 2018 tot en met 31 december 2019.
  • Loonsverhoging van 3,35% per 1 juli 2019. Een eventueel voorschot dat per 1 januari 2019 is gegeven, kan hiermee verrekend worden.
  • Loongebouw B, de B-schaal wordt per 1 juli 2019 aangepast. Trede 2 tot en met 6 zijn herschikt en daarmee verhoogt. Gemiddeld levert dit 0,64% loonsverhoging op, maar wel alleen voor de functie die in dit loongebouw en in deze schaal zijn ingedeeld.
  • 8 weken mag 50 uur per week gewerkt worden zonder toeslag. De grens van 9 uur per dag, waarboven ook toeslag wordt betaald, vervalt, waardoor in deze regeling alleen toeslag wordt betaald als je meer dan 50 uur per week werkt of meer dan 5 uur in het weekend. Buiten die periode van 8 weken heb je recht op toeslag bij meer da 10 uur per dag of meer dan 45 uur per week. Ook de andere toeslagen blijven in stand.
  • De mogelijk om tussen werkgever en werknemer overeen te komen dat de (meer)uren wekelijks worden verrekend. In dat geval geldt een toeslag van 30% (inclusief vakantiegeld) boven de urennorm in plaats van 35%.
  • Meer werk maken van naleving van de cao.
  • In het kader van duurzame inzetbaarheid onderzoek naar flexarbeid en de kosten ervan.
  • Meer mogelijkheden voor ontwikkeling medewerkers onder andere via vouchers.
  • Uitrollen van een project Geldzorg waarbij medewerkers worden geholpen om een goede financiële huishouding te hebben.
  • De functies medewerker glastuinbouw I en medewerker glastuinbouw II vervallen en worden vervangen door opnieuw beschreven functies medewerker glastuinbouw productie I en medewerker glastuinbouw productie II (groente, potplanten, bloemen en veredeling). Het onderscheidende is vooral of je zelfstartend bent of bij elke nieuwe activiteit instructie nodig hebt. Zie basisbeschrijvingen en vergelijking in de bijlagen.

Het gehele eindbod vind je in de bijlage. Stem over dit eindbod uiterlijk 23 juni 2019. De link hiervoor tref je aan het eind van de nieuwsbrief aan.

Mager eindbod, maar …
De werkgevers wilden niet tegemoet komen aan onze wensen en hebben uiteindelijk een eindbod neergelegd. CNV Vakmensen vindt dat eigenlijk te mager, maar wij realiseren ons dat er nu niet meer in zit en dat het dus de enige mogelijkheid is om op korte termijn alsnog tot een cao te komen die al op 1 juli 2018 verstreken is. Verdere afwegingen zijn wat ons betreft:

  • Loonsverhoging komt om 2,25% per jaar uit, wat onder de inflatie ligt. Anderzijds waren werkgevers lang niet bereid iets over het eerste half jaar te doen;
  • Lonen loongebouw B, b-schaal worden voor een groot deel verhoogd wat een waarde heeft van 0,64%. Dit geldt echter alleen voor de mensen die in de b-schaal zijn ingedeeld en dus niet voor iedereen;
  • Grens van 9 uur per dag in de 8-weken regeling voor het betalen van toeslag wordt eruit gehaald waardoor er mogelijk over bepaalde uren minder toeslag wordt betaald. Daartegenover staat dat de overige toeslagen in stand blijven;
  • Functie beschrijvingen medewerker glastuinbouw (productie) I en II wijzigen om ze duidelijker te maken, maar dit kan een andere indeling opleveren.
  • Verder staan er nog een kleinere afspraken in die voor sommigen van belang kunnen zijn.

De leden beslissen
CNV Vakmensen is een vereniging: de leden beslissen. Wij als bestuurders hebben ons best gedaan, maar toch dit lijkt op korte termijn het maximaal haalbare. Geef aan wat je van het eindbod vindt. Klik hier om meteen digitaal te stemmen. Krijg je deze nieuwsbrief per post, dan kun je op internet stemmen met dit webadres: https://q.crowdtech.com/_XXM075RyUCEeK6oB_WDuA Stem uiterlijk zondag 23 juni 2019.
Wordt dit eindbod goedgekeurd door een meerderheid van de leden dan komt de cao definitief tot stand. Als een meerderheid van de leden tegen het eindbod stemt, komt er geen cao tot stand en lijkt het moeilijk te worden om op korte termijn tot een cao te komen. In principe is de enige weg dan om actie te gaan voeren voor een betere cao. Graag vernemen we dan ook van je welke mogelijkheden je ziet om binnen jouw bedrijf actie te gaan voeren.
Heb je nog vragen en/of opmerkingen, neem dan contact op met CNV-bestuurders Jaap Bosma, 06-51602030, e-mail: j.bosma@cnvvakmensen.nl @CNVlandentuinbo) of Jeroen Warnaar, 06-20354990, e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl of Twitter @JeroenWarnaar, #CNVgroen, #CNVGTB ). Meer over CNV Vakmensen kun je vinden op www.cnvvakmensen.nl

Downloads