Onderhandelingsresultaat cao Open Teelten

De werkgevers in de Open Teelten en CNV Vakmensen hebben een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao Open Teelten per 1 maart 2023. Belangrijkste punten, een behoorlijke loonsverhoging en geen verhoging van het WML % voor de kosten van huisvesting. ik zal e.e.a. toelichten en vervolgens kunnen jullie je stem uitbrengen.

Even terug

In de nieuwsbrief van 22 december kunnen jullie de stand van zaken op dat moment nalezen. Kort gezegd, de werkgevers boden een zeer karige loonsverhoging voor het "vaste" personeel die in de loonschalen zit en wilde dit financieren door de tijdelijke werknemers (de Piek- en Seizoenarbeiders) meer te laten gaan werken voor het zelfde geld en de huisvestingskosten fors te verhogen. Dit kan wat ons betreft niet waar zijn. We kunnen niet twee groepen werkende tegen elkaar uitspelen.

Het vervolgoverleg

Op 24-1-2023 hebben we een vervolgoverleg gehad met de werkgevers. Diverse voorstellen zijn over tafel gegaan, over een weer. Aan het eind van dat overleg moesten we constateren dat we niet tot een resultaat konden komen. De werkgevers moesten terug naar hun regiegroep (een kader groep van werkgevers uit de verschillende deelsectoren).
Op 30-1-2023 hebben we het overleg weer opgepakt en hebben we gezocht naar een mogelijkheid om toch nog tot een onderhandelingsresultaat te komen. Hierbij zijn wederom de verschillende looptijden en loonsverhogingen besproken.
Zowel de loonparagraaf als het principiële standpunt over de huisvestingskosten (werkgevers wilde een verhoging, vakbonden niet) bleef tussen ons instaan.
Uiteindelijk hebben we, deels informeel, voorgelegd met het loonbod van de werkgevers als onderhandelingsresultaat akkoord te kunnen gaan, als de werkgevers ons tegemoet zouden kunnen komen in het percentueel gelijk blijven van de kosten. De werkgeversdelegatie heeft dit meegenomen naar de regiegroep en ze hebben ons op 31-1-2023 aangegeven dat we een onderhandelingsresultaat hadden. Op 1-2-2023 is dit schriftelijk geformaliseerd. Zie bijlage.

Uitleg van het onderhandelingsresultaat

Eigenlijk is het, in de huidige lastige tijd, een louter Euro-resultaat geworden. De afspraken:

  1.  De lonen, zowel de schaal als de feitelijke lonen, worden op 1 maart 2023 met 5% en op 31-12-2023 met 3% verhoogd.
  2.  De looptijd van de cao is van 1 maart 2023 t/m 30 juni 2024 (=16 maanden).
  3.  Tijdens de looptijd zal er een studie uitgevoerd worden om te kijken of de kosten voor huisvesting in overeenstemming gebracht kan worden met de geboden kwaliteit.

De loonsverhoging

In het jaar 2023 is er sprake van een loonsverhoging van 8% van de loonschalen of de individuele salarissen. Dit is effectief per jaar rekening houdende met de looptijd 6,11%.
Binnen de sector agrarisch en groen, zie glastuinbouw en of tuinzaden, is dit een redelijke verhoging. Werkgevers gaven aan dat ze niet meer wilden en kunnen geven.

Kosten van huisvesting

Binnen dit voorstel blijven de kosten voor huisvesting, bij huisvesting via de werkgever, op maximaal 20% van het WML staan.

Reiskostenvergoeding

In dit onderhandelingsresultaat is geen afspraak gemaakt over de verhoging van de reiskosten van woon-werkverkeer. Tip en ter controle: De reiskostenvergoeding is per 1-1-2023 fors verhoogd op grond van art. 41 lid 1 onder f van de cao Open Teelten. Dit komt omdat in de cao Open Teelten is opgenomen dat er sprake is van een automatische aanpassing van de reiskostenvergoeding op grond van de consumentenprijsindex van het jaar ervoor in oktober. Dit betekent concreet dat de bedragen voor de reiskostenvergoeding per 1-1-2023 met 8,1% zijn verhoogd.

Nu zijn jullie aan zet: Stemmen

Wij leggen dit onderhandelingsrultaat positief aan jullie voor. Wij zijn van mening dat het resultaat redelijk is in de huidige markt waarbij meerdere deelsectoren, net al jullie, in een lastige positie zitten.
Binnen CNV Vakmensen besluiten echter de leden. Het is dan ook aan de leden om hun stem uit te brengen. Eventuele niet leden mogen natuurlijk ook een stem uitbrengen maar die telt niet mee voor de einduitslag.

Klik HIER om je stem uit te brengen.

Breng je stem uit voor maandag 13 februari 10.00 uur. Daarna tellen wij de stemmen en zullen wij jullie informeren over de uitslag en het vervolg.

Ontvang je deze nieuwsbrief per post, ga dan naar www.cnvvakmensen.nl en ga vervolgens naar het kopje cao en tik in het zoekveld Open Teelten in. Je komt nu op de cao-pagina Open Teelten waar deze nieuwsbrief ook te vinden is. Klik vervolgens op de digitale versie van deze nieuwsbrief; daarin staat de link om te stemmen en je dus via deze wijze je stem uit kunt brengen. 

Ongeorganiseerde collega's

Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan uw collega's, beter nog maak ze lid. De loonverhogingen gelden immers ook voor hun. Sluit je aan | Lid worden | CNV Vakmensen

Vragen en of opmerkingen

Mocht je naar aanleiding van bovenstaande vragen en of opmerkingen hebben, schroom dan niet en stuur een email naar h.stroek@cnvvakmensen.nl of bel naar 06-22452195.

Neem ook eens een kijkje op de cao-pagina. Op de cao-pagina kun je het hele cao-traject volgen en bij alle fases meepraten, reageren of je vraagstellen. Klik HIER om direct naar de cao-pagina te gaan. Ontvang je deze nieuwsbrief per post, ga dan naar www.cnvvakmensen.nl en ga vervolgens naar het kopje cao en tik in het zoekveld Open Teelten in.

Henry Stroek
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 2245 2195
E: h.stroek@cnvvakmensen.nl 

Downloads