Voorgenomen besluit DLF omzetting 2-ploegendienst in dagdienst

Deze week heeft DLF het personeel ingelicht over het voorgenomen besluit om de 2-ploegendienst per 1 juli 2024 om te zetten in een dagdienst en dat een aantal functies komen te vervallen of dat vertrekkende werknemers niet zullen worden vervangen. DLF heeft de vakorganisaties hier ook mondeling over geïnformeerd. Dit is een heftige en nare boodschap. Lees verder of klik op de bijlage voor de nieuwsbrief vanuit de vakorganisaties.

Redenen van voorgenomen besluit
DLF heeft bij de vakorganisaties aangegeven dat de bedrijfseconomische omstandigheden van het bedrijf aanleiding zijn voor deze veranderingen. Er wordt steeds minder graszaad geteeld in Nederland en dus minder verhandeld wat een negatieve impact heeft op de afzetmarkt en op de resultaten van DLF Kapelle.

Ondernemingsraad onderzoek nut en noodzaak
Of deze redenen legitiem en het voorgenomen besluit noodzakelijk maken, is aan de Ondernemingsraad (OR) van DLF om te beoordelen. De OR zal de nut en noodzaak onderzoeken en zal zich dus hierover buigen. Hoe is de financiële situatie van DLF Kapelle op korte en lange termijn? Zijn er alternatieven voor het voorgenomen besluit? De OR zal in elk geval de afweging maken tussen wat goed is voor de continuering van het bedrijf en wat goed is voor het personeel en laat zich, desgewenst, adviseren door externe deskundigen. Pas nadat de OR een advies of instemming heeft gegeven, kan de werkgever een besluit nemen en daadwerkelijk dingen aanpassen en uitvoeren.

Rol vakorganisaties
De vakorganisaties onderzoeken de nut en noodzaak dus niet. Waar wij wel een rol in hebben is om de financiële gevolgen voor de werknemers te bespreken. Als de OR beoordeelt dat het inderdaad beter is om de 2-ploegendienst om te zetten in een dagdienst, zullen de betreffende werknemers ook geen ploegendiensttoeslag meer ontvangen. Uitgangspunt van de vakorganisaties is dat dit niet in één keer stopt, maar dat dit over een langere periode wordt afgebouwd. Zo’n afbouwregeling staat nu niet in de cao en moet dus nog worden afgesproken.

Hoe nu verder?
DLF zal eerst een instemmings- en/of adviesaanvraag moeten indienen bij de OR, zodat de OR dit in behandeling kan nemen. Daarnaast houden DLF en de vakorganisaties een overleg op donderdag 14 maart om de laatste stand van zaken te bespreken. Daarna nodigen wij jullie uit om tijdens een bijeenkomst jullie kant van het verhaal te horen. Deze datum moet nog worden ingepland en jullie zullen dus nog een uitnodiging ontvangen. Ondertussen zullen de OR en de vakorganisaties elkaar ook op de hoogte houden van ieders proces. De vakorganisaties zullen met DLF een afbouwregeling proberen te treffen, indien het voorgenomen besluit een definitief besluit wordt.

Wij begrijpen dat dit voorgenomen besluit veel vragen, zorgen en misschien frustraties en emoties oproept bij jullie. Neem contact op met een van de kaderleden of vakbondsbestuurders om dit te delen of doe dit tijdens de bijeenkomst waarvoor jullie nog een uitnodiging zullen ontvangen.

De nieuwsbrieven over dit voorgenomen besluit worden bijgehouden op onze pagina: Cao DLF Seeds & Sience | CNV Vakmensen - Land- en Tuinbouw | CNV Vakmensen

RMU Werknemers
Klaas-Jan Priem (kaderlid)
Mel Blonk

FNV Agrarisch Groen
Nel de Winter (kaderlid)
Niels Minnaard

CNV Vakmensen
Bouke Nieuwenhuijse (kaderlid)
Diana Kraan
06-22389584
E: d.kraan@cnvvakmensen.nl



Downloads

Heb je een vraag of opmerking?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error