Voortgang werkgroepen en pensioen Zoetwaren

Er is een cao Zoetwaren. Maar dat betekent niet dat we stil zitten. CNV Vakmensen praat mee over pensioen, gezonde roosters, meer jongeren aan het werk, meer vaste banen, betere leesbare cao-tekst. Lees hieronder verder wat we bespreken.

Pensioen

Het pensioenfonds staat er beter voor dan vorig jaar. Helaas kunnen we dat nog niet verzilveren met indexatie of een betere opbouw. Het is zelfs andersom: de pensioenopbouw moet waarschijnlijk omlaag van 1,70% naar 1,63%.
Je hebt misschien gelezen, dat CNV de lobby voor eerder indexeren bijna gewonnen heeft. Want het pensioenfonds heeft buffers genoeg, maar de regels zijn erg streng. De wet wordt mogelijk in 2022 gewijzigd, dus dat zou effect kunnen hebben in januari 2023. We houden je op de hoogte.

Een paar jaar later moeten we zelfs een helemaal nieuw pensioensysteem hebben. De kaderleden van CNV Vakmensen hebben daarin een eerste stapje gemaakt. We kunnen kiezen tussen een flexibel pensioensysteem en een solidair systeem. In het flexibele systeem kun je zelf kiezen hoe je wilt beleggen. We hebben daar ervaring mee bij andere bedrijven. Daar kunnen mensen al kiezen hoe ze beleggen. In de praktijk doet bijna niemand dat.
De mensen die het wel doen, hebben soms een goede hand van beleggen. Dan is hun pensioen hoger. Maar ze kunnen ook pech hebben. En dat is dan jouw probleem. Daarom kiezen de kaderleden van CNV Vakmensen voor het solidaire systeem. Het pensioenfondsbestuur kiest dan de beleggingen, net als nu. En als een groep pech heeft, kan het pensioenfondsbestuur besluiten dat de andere deelnemers bijdragen om die pech te dempen. Dat heet solidariteit: voor iedereen een zo zeker mogelijk systeem.
En dan willen we ook nog eerder met pensioen. Die werkgroep is bijna klaar met een advies. CNV Vakmensen hoopt samen met de werkgevers eind oktober een beslissing te nemen.

Andere onderwerpen voor dit najaar

CNV Vakmensen overlegt met werkgevers ook over:
  • meer jongeren aan het werk;
  • beter leesbare cao-tekst. Die betere tekst komt pas in het cao-boekje van 2023. Het boekje over 2021-2022 is wel al klaar. Je krijgt dat binnenkort digitaal. Er komt geen gedrukt boekje.
  • Gezonde roosters: hoe kunnen we nachtwerk beperken?
  • Meer jongeren aan het werk: hoe kunnen we jongeren binden met een opleiding en een eigen loonschaal tijdens de opleiding?

Onderwerpen voor volgend jaar

CNV Vakmensen overlegt in 2022 met werkgevers over:
  • meer vaste banen voor uitzendkrachten;
  • vitaal en vaardig, met bijvoorbeeld financiele foto. Dan kun je onafhankelijk advies krijgen over je keuzes: kun je eerder met pensioen, bijvoorbeeld;
  • mantelzorgscan.
Heb je vragen of opmerkingen? Wil je zelf mee praten? Stel je vraag via jeachterban.nl/zoetwaren of neem rechtstreeks contact met mij op.

Roel van Riezen, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 5160 2034 / r.vanriezen@cnvvakmensen.nl