Verslag hervatting cao-onderhandelingen Mumo

Waar staan we nu? Afgelopen vrijdag 11 september heeft de hervatting van de cao-onderhandelingen voor Multimodaal plaats gevonden. De werkgevers hebben hun gewijzigde voorstellenbrief toegelicht, en bonden hebben daarop gereageerd. Op 28 september 2020 staat het volgende overleg gepland.

Voorstellen werkgevers L

Het voorstel van werkgevers is om een cao voor 1 jaar, zonder loon- en toeslagverhoging af te spreken, en ze willen naar een nog ‘wendbaardere inzet’ van het personeel.

Reactie vakbonden

De voorstellen van werkgevers zijn natuurlijk uiterst teleurstellend. De korte looptijd is nog enigszins begrijpelijk, gezien de onzekere situatie waarin het openbaar vervoer verkeerd. Maar om de rekening van corona volledig bij jullie als loyale werknemers neer te leggen, dat gaat ons te ver. Jullie hebben allemaal hard doorgewerkt tijdens de crisis en niet zonder risico. Ook is jullie werk gezien de onregelmatigheid zwaar. We hebben erbij werkgevers erop aangedrongen om werknemers te compenseren voor hun loyale inzet in corona tijd. Als het gaat om het nog flexibeler inzetten van het personeel, welke een terugkerende inbreng betreft van de VWMO op de onderhandelingstafel, daar zijn we niet voor.

Pensioenakkoord, eerder stoppen met werken

We hebben aangegeven dat het belangrijkste onderwerp waar nu afspraken overgemaakt moeten worden, is het pensioenakkoord. Op 1 januari 2021 moeten mensen eerder kunnen stoppen met werken, en dat betekent dat dit vastgelegd moet worden in de cao. Er wordt door de overheid 21.200 € vrijgesteld van extra belasting (RVU-heffing) om medewerkers eerder te kunnen laten stoppen, per jaar. Er zal z.s.m. een werkgroep moeten worden opgestart; deze staat gepland op 28 september in de ochtend.

Alles op een rijtje

Kort samengevat, de onderwerpen met de meeste prioriteit, zijn het pensioenakkoord en loonsverhoging. Verder hebben we het voorstel ingebracht om een werkgroep te starten om de cao Mumo om te bouwen naar een regionale trein cao.

Daarnaast vinden we dat het lang genoeg geduurd heeft, en moet er snel een cao voor jullie komen. Naast corona hebben de onderlinge perikelen tussen werkgevers van begin dit jaar, voor vertraging gezorgd. Op de 28ste praten we eerst verder in de werkgroep over de uitwerking van het pensioenakkoord. Aansluitend zullen we de cao-onderhandelingen in de middag weer hervatten.

We houden jullie op de hoogte,

Met vriendelijke groet,