Onderhandelingen cao OV van start

1 juli 2020 is jullie cao geëxpireerd. In verband met Corona zijn de onderhandelingen vervolgens maanden opgeschoven. Maar op 30 september jl. heeft dan toch de eerste formele cao onderhandeling plaatsgevonden. In de bijlage vinden jullie de voorstellenbrief van CNV Vakmensen welke in samenspraak met de cao-commissie is vastgesteld. Lees hieronder de hoofdpunten uit dit eerste overleg.


Impact corona
Zoals jullie in de nieuwsbrief van 31 juli konden lezen was er op dat moment nog veel onduidelijk over de compensatie voor de vervoersbedrijven op de langere termijn.
Inmiddels is bekend dat de huidige beschikbaarheidsvergoeding wordt verlengd tot juli 2021. Dit geeft gelukkig enige zekerheid m.b.t. de compensatie voor vervoersbedrijven. Verder zijn alle vervoersbedrijven druk in gesprek met hun opdrachtgevers over mogelijke aanpassingen in de dienstregelingen. De impact van de coronacrisis op de langere termijn blijft dus nog onzeker.  

Wat we op dit moment wel zien is weer een toename in het aantal besmettingen en daarom heeft de regering besloten de Corona maatregelen weer aan te scherpen. Dit zal ongetwijfeld weer invloed hebben op de vervoersbewegingen van reizigers.

Kortom het blijven onzekere tijden en het is lastig om te voorspellen wanneer de dingen weer ‘normaal’ worden. De huidige coronacrisis zal voorlopig dan ook een grote rol spelen in de sector en daarmee heeft het ook invloed op de onderhandelingen. Werkgevers hebben al aangegeven geen ruimte te hebben voor kostenverhogende voorstellen en hebben op 30 september dan ook vergaande versoberingsvoorstellen gedaan. Deze versoberingsvoorstellen zullen wij met de cao-commissie bespreken om vervolgens het vervolgtraject bepalen. Wel staat de vast dat de versoberingsvoorstellen die door werkgever worden gedaan voor alle medewerkers flinke offers vragen en dat er verder geen ruimte is voor koopkracht verbetering dan wel behoud.

Eerder stoppen met werken en werkgelegenheidsgarantie
Een belangrijk gespreksonderwerp voor vakbonden is om tot een regeling te komen om binnen de sector eerder te kunnen stoppen in combinatie met de mogelijkheden welke het pensioenakkoord daarvoor biedt.

Wij gaan ervan uit dat werkgevers hiervoor open staan, het belang hiervan zien voor hun medewerkers en daarin hun verantwoordelijkheid nemen.

Vanzelfsprekend zullen we als CNV Vakmensen pleiten voor een werkgelegenheidsgarantie binnen de sector en daarbij oog hebben voor de korte en lange termijn.

Het volgende cao-overleg tussen partijen staat gepland op 16 oktober. Uiteraard houden we jullie op de hoogte van deze onderhandelingen.

Met vriendelijke groet,

Hanane Chikhi                                                                     Job Marskamp
Onderhandelaar CNV Vakmensen                                      Onderhandelaar CNV Vakmensen
h.chikhi@cnvvakmensen.nl                                                 j.marskamp@cnvvakmensen.nl

Downloads