Update Arriva, acties van de baan

Donderdag 5 maart om 17:00 liep het ultimatum van de vakbonden af. Op 7 maart hebben CNV en FNV daarom een 24-uursstaking voor dinsdag 12 maart aangekondigd. Vlak voor het weekend werden wij verrast met een voorstel vanuit Arriva.

Dat voorstel is na grondige analyse goed genoeg bevonden om de aangekondigde actie van 12 maart op te schorten, tot de leden hebben gesproken. We zien dat onze druk effect heeft gehad: daar waar Arriva op 10 december van vorig jaar startte met een dienstpakket waarbij de rij- en rusttijden van Keolis volledig waren geschrapt, is er nu sprake van hernieuwde rij- en rusttijden. Voor een overzicht van de rij- en rusttijden 2024 zie downloads. 
Als het gaat om de rest van onze eisen met betrekking tot het kledingreglement lag er een voorstel van eenmalig €150,0 bruto, en het is €200,- netto geworden. Wat betreft de roostermethodiek 'werken naar wens' voor de vestiging Haaksbergen, blijft dit op eigen verzoek, behouden. We nodigen jullie daarom allemaal uit voor morgen, 12 maart, voor een ledenraadpleging ter bespreking van het resultaat.

Ledenraadplegingen

Dinsdag 12 maart om :
- 10.00 uur tot 12.00 uur
-14.00 uur tot 16.00 uur
-19.30 tot 21.30 uur uur
Locatie wordt later vandaag bekend gemaakt door ons via een mail of in de whatsapp groepen.

Wat ging er allemaal vooraf?

  • Op 10 december 2023, werd Arriva jullie nieuwe werkgever.
  • Jullie werden vervolgens geconfronteerd met een dienstpakket en roosters, waarbij volledig de rij- en rusttijden van Keolis waren geschrapt. Dit zorgde voor een zeer onaangename werkdruk.
  • Vanaf dat moment hebben de vakbonden flinke druk moeten uitoefenen op Arriva om de oude rij- en rusttijden hersteld te krijgen.
  • Er zijn diverse brieven verstuurd aan Arriva waarin we jullie zorgen hebben geuit.
  • Op 28 februari heeft CNV Vakmensen uiteindelijk een ultimatum gestuurd aan Arriva.
  • Op 5 maart liep het ultimatum af
  • Op 7 maart werd de eerste 24-uursstaking op 12 maart a.s. aangekondigd.
  • Op 9 maart kwam Arriva met een voorstel met nieuwe rij- en rusttijden (Randvoorwaarden 2024).
  • Op maandagochtend 11 maart hebben vakbonden het voorstel nader geanalyseerd en de laatste openstaande punten besproken met Arriva. Daaruit is naar voren gekomen, dat het voorstel kwalitatief goed is en voldoet aan de gewenste normen als het gaat om de rij- en rusttijden voor het rijdend personeel, de belangrijkste eisen in ons ultimatum.
  • Dat maakt dat op maandagochtend 12:00 vakbonden in overleg met de kaderleden hebben besloten dat er voldoende aanleiding is om de acties op te schorten.
  • De vakbonden houden op dinsdag 12 maart ledenvergaderingen en leggen het voorstel positief voor aan de leden.

Wat vinden wij ervan?

Wij vinden het nog steeds onbegrijpelijk dat na een jaar vol met acties (2023) tegen de hoge werkdruk, jullie nieuwe werkgever bij overname van de concessie de extra cao-pauzetijd heeft proberen te verhalen op jullie rij- en rusttijden. Dat maakt dat we de werkgever scherp in de gaten moeten blijven houden, om de werkdruk op een acceptabel niveau te houden. Al met al,  ligt er een resultaat dat in lijn ligt met onze eisen uit het ultimatum. Dat maakt dat het aan jullie positief wordt voorgelegd.

Peter de Ridder
bestuurder CNV Vakmensen
M: +31 6 5160 1997
p.deridder@cnvvakmensen.nl 

Downloads