Moet de cao OV 2022 opengebroken worden?

Een interview met Piet Fortuin in de Telegraaf met de stevige kop “Vakbond CNV wil cao’s openbreken vanwege hoge kosten: 5 tot 10% salaris erbij” heeft bij een groot aantal van jullie tot verbazing geleid. Dat begrijpen wij heel goed. CNV wil cao’s openbreken, maar ondersteunt de acties in het OV niet, hoe zit dat?

Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat jullie collega’s, zeker leden van de collega-vakbond, jullie benaderen waarom CNV Vakmensen niet meedoet met de staking van de collega-vakbond, als de voorzitter roept dat cao’s opengebroken moeten worden.  

Hoe zit dat?  

Vooropgesteld, de energieprijzen rijzen de pan uit en de inflatie is skyhigh. Wij zijn de laatsten om nu te zeggen dat wij een fatsoenlijke loonsverhoging hebben gehad. Ook begin maart dit jaar hebben wij niet staan juichen bij het eindbod van werkgevers. Toen hebben wij gezegd, we leggen dat neutraal voor. Met de wetenschap van nu hadden wij het eindbod zeer waarschijnlijk negatief voorgelegd. Maar achteraf is alles makkelijk. We hebben de cao OV ondertekend met een meerderheid van de leden van CNV Vakmensen achter ons! 

Maar dan, waarom steunen we collega-vakbond niet?  

Het antwoord is simpel. Onze handtekening staat onder de cao, dus kunnen we geen actie voeren.  

Maar waarom breken jullie de cao niet open? 

Dat antwoord is minder simpel, maar ook niet moeilijk. In het eindbod stond ook dat snel na het ondertekenen van de cao, partijen om tafel gaan voor de cao 2023. Dat biedt de gelegenheid om te zorgen dat er per 1 januari 2023 een cao ligt en de eerste loonsverhoging ook per januari ingaat. Dat is nog maar over 3 maanden. Natuurlijk: als je geld nodig hebt is drie maanden altijd te lang, maar meer dan een maand winnen we er echt niet mee door nu de cao open te breken. Als de einddatum van deze cao pas over ongeveer een jaar zou aflopen is het wat anders. 

Wanneer beginnen met onderhandelen?   

Wij zijn druk bezig met onze voorstellen vast te stellen. Wij kunnen de onderhandelen voor 2023 nagenoeg starten. Echter de collega-vakbond wil niet onderhandelen over de cao 2023. Zoals wij eerder hebben aangegeven willen graag met samen met alle vakbonden aan tafel. Maar doordat de collega-vakbond niet wil onderhandelen, vertraagt dit het proces en is het niet duidelijk wanneer we beginnen. 
Wat ons betreft kan dat snel. Hoe eerder een loonsverhoging, hoe beter. Voor de collega-vakbond is dat waarschijnlijk minder belangrijk. Met de voorstellen voor 2023, vergeten we 2022 zeker niet.  En ja, de bandbreedte die Piet Fortuin heeft geroepen van 5 -10% is niet voor niets! 

Openbreken nu niet zinvol 

Een cao openbreken is niet onmogelijk, maar je moet wel kijken of dat nu nog zinvol is. Voor deze cao denken wij dat het nu niet zoveel zin meer heeft. Wij zetten in op 2023 en wij willen het liefst zo snel mogelijk een cao hebben! Zodra onze voorstellen klaar zijn kunnen we wat ons betreft beginnen! 

Hanane Chikhi, bestuurder CNV Vakmensen: M 06 2074 8851 / h.chikhi@cnvvakmensen.nl
Evert Jan van de Mheen, bestuurder CNV Vakmensen, M 06 5373 6490 / ej.vandemheen@cnvvakmensen.nl

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error