Derde cao-onderhandelingsronde OV heeft weer te weinig opgeleverd.

Op 10 januari hebben vakbonden en werkgevers in het ov voor de derde keer onderhandeld over een nieuwe cao. Wij hebben aan het begin van deze onderhandelingen duidelijk gemaakt dat wij stappen willen maken om tot een resultaat te komen. Helaas zijn de stappen van de werkgevers teleurstellend.

Loonbod werkgevers
Werkgevers stellen een cao voor met een looptijd van 2 jaar. En een loonsverhoging per 1 januari 2023 van 8% en 3% per 1 juli 2024. Dit vinden wij volstrekt onvoldoende. Wij hebben een tegenbod gedaan, namelijk een looptijd van 1,5 jaar tot 1 juli 2024 en een loonsverhoging van 10% per 1 januari 2023 en 4% per 1 januari 2024. 

Generatiepact.
Werkgevers zijn in gegaan op ons voorstel voor een generatiepact vanaf 63 jaar waarbij werknemer 60% werkt 80% betaald krijgt en 100% pensioen opbouwt. Wel geven werkgevers aan dat je alleen gebruik kunt maken van dit generatiepact als je afziet van de RVU-regeling. Met andere woorden, de werknemer kan kiezen óf generatiepact óf rvu-regeling. Wat ons betreft hoeft een werknemer geen keuze te maken en kunnen deze regelingen prima naast elkaar bestaan. 

Werkdruk
CNV Vakmensen heeft een tal van voorstellen gedaan om de werkdruk te verlagen. Geen enkel voorstel is tot op heden door de werkgevers gehonoreerd. Dit vinden wij heel teleurstellend.

Hoe nu verder?
Werkgevers geven aan door te willen praten, maar ondanks diverse verzoeken van de vakbonden wilden zij vandaag niet verder praten. Zij geven aan dat zij tijd nodig hebben om diverse berekeningen te maken. Hier hebben zij wat ons betreft ruim de tijd voor gehad. Werkgevers hebben gezegd ons formeel uit te nodigen om op 17 januari verder te onderhandelen. Of wij hierop in zullen gaan bespreken wij morgen 11 januari met de cao-commissie. Verder zullen wij met de commissie ook ons vervolgtraject bespreken, waarbij wij een actietraject niet uitsluiten als er door de werkgevers niets verandert. Wij zullen jullie hierover uiteraard informeren.

Onderhandelingsdelegatie CNV Vakmensen

Melanie Verdonk, Hans Combee, Peter Janssen, Hanane Chikhi en Evert Jan van de Mheen

 

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error