CNV wil forse eenmalige uitkering voor werknemers openbaar vervoer

Vandaag hebben we een brief gestuurd naar werkgeversvereniging VWOV. Daarin doen wij een beroep op de werkgevers, om alle werknemers in het openbaar vervoer tegemoet te komen met een forse eenmalige uitkering. De ongekend hoge inflatie mag niet alleen voor jullie rekening komen, vinden wij. We hopen op een positieve reactie van de werkgevers. Ze kunnen hiermee ook hun waardering voor jullie inzet laten blijken, in een tijd waarin de werkdruk hoog is en veel van jullie wordt gevraagd.

De huidige cao, die nog tot eind dit jaar loopt, is gebaseerd op een totaal andere werkelijkheid. Het eindbod van de werkgevers (4 februari) dateert nog van voor het begin van de oorlog in Oekraïne. De oorlog was nog maar een paar weken oud toen het eindbod door een ruime meerderheid van de CNV-leden werd geaccepteerd (12 maart).

Uitzonderlijke situatie

Inmiddels is de wereld drastisch veranderd. Niemand had kunnen voorzien hoe hoog de energieprijzen en de inflatie zouden gaan oplopen. Er is sprake van een uitzonderlijke situatie, die om uitzonderlijke maatregelen vraagt. Daarom hebben wij de werkgevers nu een brief gestuurd.

Gezamenlijk oplossen

In die brief doen wij een beroep op de werkgevers. We schrijven daarin: ‘Wij vinden dat wij als cao-partijen het aan onze leden en jullie medewerkers verschuldigd zijn om samen te komen tot een oplossing. De inflatie kan en mag niet alleen door de medewerkers gedragen worden. Aanpassing van de afspraken in deze uitzonderlijke situatie, getuigt wat ons betreft van goed werkgeverschap.’

Forse eenmalige uitkering nodig

Concreet willen wij een forse eenmalige uitkering voor alle werknemers in het openbaar vervoer. Dat zal ook zeker helpen om een goede start te maken met de onderhandelingen over een nieuwe cao. Die beginnen wat ons betreft zo snel mogelijk. We hebben de werkgevers wel duidelijk gemaakt dat de eenmalige uitkering geen hypotheek mag leggen op het cao-overleg. Die staat daar volledig los van.

Cao-enquête

Velen van jullie hebben gereageerd op de cao-enquête, waarvoor dank! Op basis van alle reacties stellen we binnenkort, samen met de cao-commissie, de voorstellenbrief vast.

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Of wil je nog iets kwijt over de nieuwe cao? Neem dan contact met ons op of reageer via onze cao-pagina.

Hanane Chikhi / Evert Jan van de Mheen
Onderhandelaars CNV Vakmensen
M: 06 20 74 88 51 / 06 53 73 64 90
E: h.chikhi@cnvvakmensen.nl / ej.vandemheen@cnvvakmensen.nl

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error