Waarom heeft CNV Vakmensen wel gestaakt bij HTM en NS en niet bij OV en MuMo

Wij krijgen veel vragen waarom CNV Vakmensen wel gestaakt heeft bij NS of HTM en waarom we nu niet meedoen met de landelijke OV acties van de collega-vakbond. Wij begrijpen heel goed dat dat tot verwarring leidt. Daarom een poging om het uit te leggen.

Je kunt pas staken tegen je werkgever of tegen een werkgeversvereniging als je uitonderhandeld bent, de leden tegen een eindbod of onderhandelingsresultaat gestemd hebben en dat ¾ van de leden actie willen voeren. Daarnaast moet je een ultimatum stellen aan je werkgever.

Cao Openbaar Vervoer (streekvervoer)

Na de onderhandelingen is het eindbod van werkgevers door de meerderheid van onze leden geaccepteerd. Daarom geen staking en geen actie richting werkgevers.

Als we nu op dit moment over de cao OV hadden onderhandeld, dan was de situatie ook voor ons anders geweest. Waarschijnlijk hadden de CNV-leden dan niet ingestemd met de cao OV. Maar als je eenmaal je woord hebt gegeven, dan kom je daar niet op terug. Bovendien, doe je dat wel dan zal de rechter je terugfluiten, want er is een hele grote kans dat de werkgever (of werkgeversvereniging) dan naar de rechter stapt. We kunnen dus nu niet actievoeren. 

Wat ook van belang is, is of je als bonden onderling een beetje op één lijn zit. Vaak is dat wel het geval. Dat was zo bij HTM, dat was zo bij NS. Bij OV was dat anders. CNV Vakmensen, hechtte meer waarde aan een RVU dan de collega-vakbond. Dat kan, daar is niks mis mee. Op 1 februari was er nog geen oorlog in de Oekraine, en was de inflatie niet zo skyhigh. Alles overwegende hebben onze leden in het streekvervoer in februari 2022  in meerderheid gezegd, we doen het ermee en we richten ons op 2023. Let wel dat was de mening rond 1 februari 2022. Op grond van de stand van zaken toen, hebben onze leden hun mening gevormd. Dat heeft in meerderheid geleid tot instemming met het eindbod van werkgevers.

Collega Bond

Wij hebben daarna de collega-vakbond de tijd en ruimte gegeven om hun proces te doen. Maar op enig moment moet je een handtekening zetten. Dat hebben we ook gedaan. Daarom kun je de situatie bij NS, HTM of welke andere cao niet vergelijken met het proces wat bij MuMO en bij OV heeft plaatsgevonden. En nu zomaar zeggen, ik ben het niet eens met de loonsverhoging; "we gaan staken", dat kan gewoon weg niet. We kunnen in de cao OV pas actievoeren na 31 december 2022 als we zijn uitonderhandeld en de leden een eindbod of resultaat hebben afgewezen. De rechter vraagt simpelweg dat je fatsoenlijk onderhandelt. En wat het proces betreft, wat je er ook van vindt, dat heeft volgens de regels van het spel plaatsgevonden.

Vervolg

Kortom: de CNV-leden hebben wel ingestemd met de cao Openbaar Vervoer, maar niet met de cao HTM en de cao NS. Daarom konden we wel staken bij NS en HTM, en kunnen we nu niet actievoeren bij OV. Een vergelijkbaar proces heeft ook plaatsgevonden bij de Cao MuMo. Daar heeft bovendien de collega-vakbond ingestemd met (ongeveer) dezelfde loonsverhoging als bij OV. Voor de cao MuMo is al bekend dat de onderhandelingen voor de cao 2023 gaan beginnen op 3 oktober. Zorg dat je als leden actief betrokken bent en blijft bij het hele cao-traject - wat bij CNV Vakmensen helemaal online kan - zodat je je recht op inspraak gebruikt en daarmee de kans vergoot dat je krijgt wat je wilt!

Wij hopen hiermee iets meer duidelijkheid te hebben gegeven. Heb je vragen, mail me.

Evert Jan van de Mheen
bestuurder CNV Vakmensen
T: 06 - 5373 6490
M: ej.vandemheen@cnvvakmensen.nl

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error