Totaal gebrek aan respect naar de medewerkers!

Tijdens de 4e onderhandelingsronde op 24 oktober jl. werden we wederom weer onaangenaam verrast door jullie werkgevers. Na een belofte tijdens de 3e onderhandelingsronde vorige week dinsdag (overigens ook zelf zo door hen aangekondigd, zie jullie intranet) dat er vandaag eindelijk een nieuw loonbod zou komen, kregen we vandaag opnieuw te horen dat de onderhandelaars nog steeds geen mandaat hebben. En dat deze er voorlopig ook niet gaat komen.

Dat is de tweede keer op rij dat de werkgevers een belofte niet nakomen. Eigenlijk zouden werkgevers vorige week al met een nieuw bod komen maar hun mandaat werd ingetrokken nadat de eenmalige bonus van € 1000 was toegezegd. Dit is niet alleen het niet nakomen van toezeggingen maar dit is vooral ook geen enkele waardering willen tonen naar jullie als medewerkers. Vanaf het begin van de onderhandelingen zijn werkgevers bezig met vertragen en het niet nakomen van afspraken. Afgelopen dinsdag 18 oktober nog werden alle voorstellen van de vakbonden om de werkdruk en het hoog ziekteverzuim tegen te gaan binnen paar minuten van tafel geveegd. Zonder hier ook maar iets tegenover te zetten. Ook hebben werkgevers totaal geen interesse getoond in de overige voorstellen van de vakbonden. Kortom respectloos naar het personeel!

Waarom willen de werkgevers geen nieuw loonbod doen?

Zij kwamen met de volgende argumenten:
- De onderhandelingen gaan werkgevers te snel
- Er is nog veel onduidelijkheid over de financiering/subsidies vanuit de overheid voor de OV bedrijven.
- Werkgevers hebben ook te maken met een OV CAO. Ze kunnen zich niet permitteren om de 2 CAO’s te ver uit uit elkaar te laten lopen.
- Onduidelijkheid over de huidige inflatie en de indexering van lonen die daaraan gekoppeld zijn.

Vakbonden hebben hierop aangegeven dat dit geen argumenten kunnen zijn. Alle zogenaamde bezwaren van werkgevers die vandaag plotseling op tafel kwamen, hadden ze kunnen voorzien als zij de onderhandelingen met de bonden serieus hadden genomen, hadden ze hun huiswerk al lang kunnen doen! Kortom allemaal redenen waar de werkvloer geen enkele boodschap aan heeft. Daar waar juist de werkgevers zelf bij het begin van de
onderhandelingen aangaven 10 december klaar te willen zijn met de onderhandelingen, geven ze nu aan dat de onderhandelingen te snel gaan en laten ze begin december los. Werkgevers hebben daarom ook maar de eerstvolgende onderhandelingsdatum (1-11-2022) al uit de agenda gehaald.

Hoe nu verder?

Wij hebben de werkgevers nog in de gelegenheid gesteld om intern te gaan overleggen en alsnog met een nieuw loonbod te komen. Wederom een royaal gebaar van de bonden omdat de werkgevers eigenlijk al twee weken geleden hadden toegezegd met een nieuw bod te zullen komen. Dit nieuwe loonbod kwam er na kort intern overleg tussen werkgevers deze niet.
Daarop hebben wij aangegeven dat dit onacceptabel is en dat we niet anders kunnen dat onze leden te gaan raadplegen. Vakbonden voelen zich geschoffeerd en willen z.s.m. met hun achterban in overleg.
En dat gaan we ook doen. Wij gaan de leden vragen wat zij van het laatste bod (wat wij beschouwen als eindbod) vinden. Als jullie het laatste bod afkeuren dan zijn we uitonderhandeld en zal er een ultimatum richting werkgevers volgen. Inmiddels zijn we druk bezig met een schema voor de ledenraadplegingen. 

De komende dagen horen jullie hier meer over. Op https://www.cnvvakmensen.nl/vervoer/stads-en-streekvervoer/cao-multimodaal-vervoer/ vinden jullie alle berichtgeving over de stand van zaken omtrent de cao onderhandelingen en kan je ook reageren.

Met vriendelijke groet,

Sijtze de Bruine
Onderhandelaar CNV Vakmensen

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error