Heb je een vraag of opmerking?

Op 23 november 2023 is er verder onderhandeld over een nieuwe cao. Hieronder een korte samenvatting van de onderhandelingen en de verschillen tussen WPD en de vakbonden.

Looptijd en loonsverhoging

De directie van WPD wil graag een 2-jarige cao met als loonsverhoging alleen de Ali. Zoals elke keer krijgen we te horen dat dat nu eenmaal een eerlijke verdeling is, want het is het gemiddelde van heel Nederland. De Ali voor 1 januari 2024 is 2,4%.

Vakbonden hebben aangegeven dat er dan toch echt wel een heel groot gat zit tussen onze voorstellen en het eerste bod van de directie.

Duurzame inzetbaarheid

De RVU-regeling blijft. De 80/90/100-regeling wil WPD niet.

Werkdruk

Daar is lang over gesproken. WPD wil het aantal tijd voor tijd-uren verminderen. Op zich vinden we dat goed als mensen maar zelf kunnen kiezen wanneer ze die vrije tijd opnemen. Nu is het zo dat veel vrijaf aanvragen worden afgewezen en dan schiet dat natuurlijk niet op. We willen best naar roosters kijken waardoor mensen meer vrije tijd hebben, maar dat heeft dan weer consequenties voor de bezetting. Het idee is dat we tijdens de looptijd van de cao maar eens met elkaar moeten kijken wat de beste roosters zijn en wat er voor kan zorgen dat mensen hun vrije tijd wel op kunnen nemen. Dat is in zijn geheel een te ingewikkeld onderwerp om tijdens de cao-onderhandelingen af te kaarten.

Vakbonden blijven wel bij het voorstel om de afvaart van 19.45 uur te laten vervallen.

Werftoeslag verhogen

Daar ziet WPD niets in. Als de werftoeslag verhoogd moet worden, dan willen mensen liever niet met eigen mensen werken tijdens een werfbeurt.

Vergoeding consignatie- en reservediensten

Daar wil WPD nog geen afspraken over maken.

Rouwverlof

WPD heeft het boekje over rouwverlof goed gelezen en gaat mee met de aanbevelingen. Men wil in individuele gevallen kijken wat de individuen dan nodig hebben. Dat is eigenlijk ook het advies. Rouw is voor iedereen anders. Het kan dus zo zijn dat er per individu andere afspraken gemaakt moeten worden.

Aanpassen dagvenster tekst in de cao aan de feitelijke situatie

Dat is akkoord

Seizoenmedewerkers in een andere loonschaal

WPD kwam met het voorstel om seizoenmedewerkers in een andere loonschaal te doen dan vaste medewerkers. Vakbonden vinden dat onzin. Als mensen hetzelfde werk doen, dan moeten ze hetzelfde loon krijgen. Dat seizoenmedewerkers minder ervaring hebben dat kan, maar daarom beginnen ze in trede 0.

Kortom nog grote verschillen, we zijn er nog lang niet uit. Binnenkort onderhandelen we verder, wanneer precies dat weet ik nu nog niet.

Waarschijnlijk komen er ledenvergaderingen na de volgende onderhandelingen.

Meepraten en reageren

Wil je reageren of heb je een vraag? Op de cao-pagina kun je het hele cao-traject volgen en bij alle fases meepraten, reageren of je vraag stellen. Ga direct naar de cao-pagina.

We houden jullie op de hoogte.

Jan Kampherbeek
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06-51 60 20 22
j.kampherbeek@cnvvakmensen.nl

Heb je een vraag of opmerking?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error