Nog geen resultaat bij onderhandelingen cao WPD

Op 19 december 2023 is er weer onderhandeld over een nieuwe cao voor WPD. Helaas hebben deze onderhandelingen niet tot een resultaat geleid. Voor januari is er dus geen nieuwe cao.

De onderhandelingen begonnen met een idee van de directie om het aantal TvT uren te verminderen. Op zich hebben we geen probleem om te voorkomen dat er grote TvT uren saldo’s zijn. Wij vinden ook dat mensen eigenlijk niet meer moeten werken dan de 36 uur die in de cao staan. Echter het moet ook wel kunnen. We hebben grote vraagtekens bij het idee dat de directie nu heeft en hebben aangegeven dat wat ons betreft dit geen onderdeel van deze cao onderhandelingen kan zijn.

Looptijd
Een cao voor 1 jaar is voor zowel WPD als vakbonden bespreekbaar.

Loonsverhoging
WPD wil de Ali handhaven met een minimum van 5%. Vakbonden hebben aangegeven dat de Ali handhaven geen probleem is maar dat het minimum 9% moet zijn.

Duurzame inzetbaarheid
De regeling vervroegd uittreden (RVU) blijft. Vakbonden willen graag afspreken dat er een regeling voor 80% werken, 90% loon en 100% pensioenopbouw komt voor mensen vanaf 60 jaar. Dat wil WPD niet.

Werkdruk
Vakbonden hebben voorgesteld dat het aantal afvaarten maximaal 3 per dag zullen zijn en dat de afvaarten van 19.45 komen te vervallen. Dat er geen 8e en 9e dagen in de roosters en in de praktijk komen. En dat het aantal uren in één torn maximaal 60 zullen zijn. WPD heeft aangegeven dat dit eerst met de planners moet worden besproken wat wel en niet kan

Werftoeslag
Het voorstel voor een verhoging van de werftoeslag hebben we ingetrokken. Dat blijft dus zoals het nu is.

Rouwverlof
In de cao wordt opgenomen dat iemand die behoefte heeft aan rouwverlof daar individuele afspraken over kan maken met personeelszaken.

Consignatie
Concreet hebben we nu het voorstel om als mensen  minder dan twee dagen van te voren horen krijgen dat ze niet op hoeven te komen bij een reserve dienst daar een vergoeding voor te geven. Daarnaast willen we een vergoeding als mensen op een vrije dag extra op moeten komen.

Reiskosten
De reiskosten worden vergoed op basis van de nieuwe belastingvrijstelling (€ 0,23 per kilometer vanaf 1 januari 2024).

Al eerder is afgesproken dat er tijdens de looptijd van de cao gekeken moet worden naar wat de beste roosters zijn. Vakbonden hebben aangegeven dat de voorstellen voor het verminderen van de TvT dagen daar wat hen betreft onderdeel van kunnen uitmaken van dat gesprek.

De directie heeft aangegeven dat men onze voorstellen met betrekking tot aantal afvaarten en consignatie eerst met de planners moet bespreken en ons voorstel over loon (9%) eerst met de directie in Delfzijl moet worden besproken. Dat lukte niet meer vandaag. In januari of begin februari (de heer Van Langen heeft vanaf 8 januari vakantie) wordt er verder onderhandeld. De verhoging van de ali in januari is 2,4% en wordt natuurlijk wel gewoon betaald.

Cao online

Je kunt het hele cao-traject online volgen. Reageer of stel je vragen en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao-traject. Ga hier naar jouw cao-pagina

Jan Kampherbeek
bestuurder CNV Vakmensen
e j.kampherbeek@cnvvakmensen.nl
m 06 5160 2022

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error