Evos Amsterdam komt de belofte voor een “goede-cao” niet na!

CNV Vakmensen en FNV Havens hebben op dinsdag 17 november jl. opnieuw onderhandelingen gevoerd met Evos Amsterdam over een nieuwe cao. Tijdens deze tweede ronde weigerde Evos Amsterdam richting de voorstellen van vakbonden te bewegen. Hieronder de hoofdpunten van het overleg.

De lijnen en grafieken van Evos Amsterdam
Tijdens de onderhandelingen presenteerde de werkgever de bedrijfsresultaten van Evos Amsterdam. Via allerlei lijnen en grafieken werden de behaalde bedrijfsresultaten sinds 2015 en de te verwachten resultaten tot en met 2023 in beeld gebracht. De werkgever heeft deze gegevens afgezet tegen de huidige cao-lonen en tegen de nieuwe cao-voorstellen van vakbonden.

De conclusie van Evos Amsterdam is dat er sinds 2017 een “te grote kloof” is ontstaan tussen de omzet van het bedrijf en de loonkosten (cao-lonen). De werkgever stelt zich op het standpunt dat deze “kloof” vanaf 2021 verder zou toenemen door de cao-voorstellen van de vakbonden.

CNV Vakmensen en FNV Havens zetten hun vraagtekens bij de presentatie van Evos Amsterdam. Vakbonden zijn niet betrokken geweest bij de voorbereidingen van deze presentatie en hebben geen input geleverd. Tevens is volstrekt onhelder welke gegevens de werkgever voor zijn presentatie heeft gebruikt en hoe deze gegevens zijn gebruikt, aangezien Evos Amsterdam sinds begin 2019 een zelfstandige onderneming is. 

Evos Amsterdam versus vakbonden
De werkgever vindt dat vanwege “de aanhoudende druk op het bedrijfsresultaat” de cao een ondersteunde rol moet vervullen in de kostenbeheersing die het bedrijf wil realiseren. Daartegenover stelt de werkgever dat de werknemers er met zijn cao-voorstel arbeidsvoorwaardelijk op vooruit gaan.

De grootste groep werknemers krijgt een C-beoordeling. Volgens de werkgever zal het basismaandsalaris van deze groep werknemers met 2% worden verhoogd. Daarnaast krijgen werknemers de APC en is de werkgever bereid om een gegarandeerde loonsverhoging van 0,5% toe te kennen. Het bedrijf heeft het voorstel om de loonsverhoging afhankelijk te maken van het bedrijfsresultaat, ingetrokken

FNV Havens en CNV Vakmensen hebben een andere kijk op het cao-voorstel van Evos Amsterdam. Nu wordt het basis maandsalaris van de werknemers bij een C-beoordeling verhoogd met 2,75%. De werkgever wil deze verhoging versoberen naar 2%.
Werknemers hebben op basis van de cao recht op de APC. Dit is dus geen extra “gift” van de werkgever. Daarnaast biedt de werkgever een schamele loonsverhoging van 0,5% aan mits FNV Havens en CNV Vakmensen akkoord gaan met alle verslechteringsvoorstellen van het bedrijf. Deze loonsverhoging is dus een sigaar uit eigen doos.

De cao-belofte
Werkgever heeft in aanloop naar de cao-onderhandelingen de toezegging gedaan aan zijn werknemers dat hij een “goede cao” met vakbonden wil afsluiten. Een cao die waardering uitstraalt voor de tomeloze inzet en de geleverde prestaties.
Deze belofte staat haaks op de verslechteringsvoorstellen die werkgever tijdens de onderhandelingen heeft gepresenteerd en die nu als een zwaard van Damocles boven ons hoofd hangen. Als het aan Evos Amsterdam ligt worden de volgende verslechteringen doorgevoerd:

  • De loonsverhoging van 0,5% wordt niet over de loonstructuur betaald;
  • Alle procentuele verhogingen in de beoordelingsmatrix worden verlaagd;
  • Eén van de vertrekstimuleringsregelingen wordt geschrapt;
  • Generatiedagen worden niet meer toegekend;
  • De zakelijke reiskostenvergoeding wordt verlaagd;
  • De opbouw van het vakantiegeld wordt verminderd.

Kijkend naar de versoberingsvoorstellen van Evos Amsterdam vragen FNV Havens en CNV Vakmensen zich af: Wat is de belofte van de werkgever, om tot een “goede-cao” te komen, nog waard?

Hoe nu verder?
Een nieuwe cao lijkt nog ver weg. Over de belangrijkste onderwerpen verschillen cao-partijen nog sterk van mening.
Er is tot nu toe alleen vooruitgang bereikt over het geboorte- en het rouwverlof. Evos Amsterdam is alleen bereid zijn werknemers iets extra`s te bieden wanneer zij een kind krijgen of wanneer zij een dierbare verliezen. Bij het geboorteverlof is Evos Amsterdam bereid de uitkering tot maximaal 85% van het maximale UWV-dagloon aan te vullen. Voor het rouwverlof geldt dat wanneer een kind of partner komt te overlijden, extra rouwverlof wordt toegekend. Maar niet bij het verlies van een ouder.

CNV Vakmensen en FNV Havens vinden dat de Evos-werknemers een goede cao verdienen en niet alleen gezien moeten worden als een te hoge kostenpost. Op basis van de behaalde bedrijfsresultaten moet die goede cao ook gewoon kunnen.
Op woensdag 2 december a.s. worden de cao-onderhandelingen verder voortgezet. Wij houden jullie op de hoogte.

Mede namens de onderhandelingsdelegatie van FNV Havens en CNV Vakmensen

Asmae Hajjari                                                       Hanane Chikhi

Vakbondsbestuurder FNV Havens                       Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen