CAO Resultaat voor werknemers Verbrugge Terminals

FNV Havens, CNV Vakmensen en het management van Verbrugge Terminals hebben alsnog een resultaat v.w.b. een nieuwe cao bereikt.
In mei 2020 ontvingen vakbonden namens werkgever een eindbod. Dit eindbod werd door het overgrote deel van de werknemers niet goed ontvangen. Toen definitief bleek dat er geen ruimte meer was om te onderhandelen hebben vakbonden werkgever een ultimatum gesteld. Dit ultimatum betrof een aantal eisen waarop de cao aangepast moest worden. Onder de druk van acties heeft het management op maandag 21 september jongstleden alsnog integraal gereageerd op het ultimatum. Dit heeft geleid tot een nieuw cao resultaat.

Groen licht van onderhandelingsdelegaties en het actiecomité
Op dinsdag 22 september hebben de vakbondsonderhandelaars de overige leden van de vakbondsonderhandelingsdelegaties en het actiecomité geïnformeerd. De onderhandelingsdelegaties en het actiecomité zijn van mening dat het nieuwe resultaat eer doet aan het gestelde ultimatum, rekening houdend met de lastige
bedrijfseconomische situatie waarin werknemers en de organisatie nu verkeerd. Zij leggen dit resultaat dan ook met een positieve grondslag voor ter stemming aan de leden.

Hoofdlijnen nieuw akkoord
Het grootste struikelpunt was de onduidelijkheid over de uitbetaling van de automatische prijscompensatie (APC). Daar is nu van afgesproken dat de salarisschalen en actuele salarissen met ingang van 1 april 2020 en per 1 april 2021 worden aangepast conform de systematiek van de APC. Of de daadwerkelijke uitbetaling mogelijk is wordt per kwartaal besproken tussen cao partijen. In oktober 2020 krijgen alle werknemers een netto voorschot van € 200,- pro rato ter compensatie van de gemiste loonstijging tot nu toe. Door dit resultaat staat nu vast dat de loonsverhoging (APC) wordt uitbetaald. Het moment waarop is nu onderdeel van gesprek tussen vakbonden en werkgever en niet enkel aan de werkgever. Voor de tekst van het onderhandelingsresultaat met daarin alle overeengekomen afspraken zie bijlage.

Dank
Het afwijzen van een eindbod is één maar, het ondertekenen van een petitie is twee. Maar om je vervolgens uit te spreken je eigen werkgever een ultimatum te stellen met bijbehorende actiedruk doe je niet zomaar. Dat jij je hier met collega’s voor het uitgesproken maakt dat er nu een nieuw resultaat ter beoordeling voorligt. Het bereiken van een resultaat is altijd onze intentie geweest. Immers alle energie van de collega’s het management en de eigenaar zouden gericht moeten zijn op het trotseren van de bedrijfseconomische gevolgen van Corona.
We zijn blij dat dat nu kan. Althans, mits jullie in meerderheid kunnen instemmen met dit nieuwe resultaat. Hierover ontvang je spoedig een stemformulier!

Met vriendelijke groet,
mede namens mede onderhandelaar Joost van der Lecq (fnv), de collega’s uit de onderhandelingsdelegaties en het actiecomité,

Tjeerd Orie
Bestuurder CNV Vakmensen

Bijlage 1: Resultaat CAO Verbrugge Terminals september 2021
Bijlage 2: Gezamelijke nieuwsbrief

Downloads