De invloed van CNV op beleid

In tijden van economische crisis wordt de roep om een sterke vakbond groter. Hogere lonen worden noodzaak om de inflatie tegen te gaan. Betere- en gezonde arbeidsomstandigheden omdat deze meer onder druk komen te staan. Maar ook als de nood minder hoog is werkt de vakbond achter de schermen hard door. Wat doet CNV, om het beleid op gebied van werken in ons land te verbeteren?

1. CNV brengt misstanden en ongelijkheden onder de aandacht

Misstanden op de werkvloer komen vaak aan het licht door signalen van de werkvloer. Van de leden van CNV, maar ook van niet-leden die in het nauw komen door bijvoorbeeld een conflict met een leidinggevende.

Zo is CNV een rechtszaak begonnen tegen Temper vanwege schijnzelfstandigheid. Temper levert personeel in horeca op basis van zelfstandig ondernemerschap. Toch is CNV van mening dat Temper gewoon een uitzendbureau is. Daarom moeten de werknemers ook als zodanig worden behandelen: met gelijke beloning en het afdragen van sociale premies.

2. Als lid van de SER en de STAR adviseert CNV de regering over sociaal-economisch beleid

Zo heeft de SER een advies gegeven aan het huidige kabinet hoe de verschillende problemen op de arbeidsmarkt moeten worden aangepast. Het advies van de SER, waarvan CNV onderdeel uitmaakt, is in zijn geheel overgenomen door het kabinet in het regeerakkoord. De hierin beschreven maatregelen moeten bijdragen aan een gelijk loon voor gelijk werk en een betere bescherming van werknemers. Ook aanbevelingen over arbeidsomstandigheden, medezeggenschap, verlofregelingen en kinderopvang zijn in het rapport opgenomen. Net als een actueel onderwerp als grensoverschrijdend gedrag. CNV zit in de werkgroep die beleid maakt om seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer uit te bannen. Voor CNV staan de belangen van de achterban, de leden, altijd voorop. Zo draagt CNV bij.

3. CNV adviseert de politiek en draagt inhoudelijk bij aan nieuw beleid en wetsvoorstellen.

In veel politieke dossiers wordt door de regering, politieke partijen of bijvoorbeeld kamerleden input en advies gevraagd van het CNV. De signalen van de werkvloer, die door de vakbond goed worden gehoord, worden in deze adviezen aan de politiek meegenomen. Zo levert CNV belangrijke input voor nieuw beleid en belangrijke wetsvoorstellen. Bijvoorbeeld het wetsvoorstel certificering uitzendbranche waardoor er een einde moet komen aan de misstanden in de uitzendbranche. En wetgeving rondom faillissement waardoor werknemers beter beschermd worden bij een doorstart van het bedrijf.

4. CNV als ‘waakhond’ in politiek Den Haag.

Ontslagwetgeving, loondoorbetaling bij ziekte, hardheden in de WIA en de aanpak van het tekort aan verzekeringsartsen. Het zijn onderwerpen waar CNV zich hard voor maakt. Ook in politiek Den Haag. Door op de juiste plekken aandacht te vragen voor onderwerpen voorkomt de vakbond dat er nadelige wetgeving wordt ingevoerd voor leden en niet-leden in werkend Nederland.

5. CNV maakt zich hard voor de ontwikkeling van mensen.

Nieuwe ontwikkelingen, robotisering en werknemers die steeds langer moeten doorwerken. De maatschappij én de arbeidsmarkt is volop in ontwikkeling. Omdat er steeds nieuwe vaardigheden van werknemers worden verwacht, is het belangrijk om kennis en vaardigheden te blijven ontwikkelen. Daarom maakt CNV in zoveel mogelijk cao’s afspraken over eigen ontwikkelingsbudget voor werknemers. Een potje met opleidingsgeld voor iedere werknemer, waarin de werkgever jaarlijks een bedrag stort. Zodat de werknemer zelf zijn of haar kennis en vaardigheden kan vergroten.

6. CNV heeft aandacht voor iedereen

CNV vindt dat bij het verrichten van werk, iedereen hun talenten optimaal moet kunnen inzetten. Sommigen hebben hierbij een extra steuntje in de rug nodig, zoals jongeren, mensen met een arbeidsbeperking (banenafspraak) of 55-plussers. Ook gedeeltelijk arbeidsongeschikten behoren tot deze groep. Daarom willen wij speciaal voor deze groepen in cao’s afspraken maken over werkbehoud, extra banen en gelijkwaardig loon. Zodat iedereen mee kan doen.