Functiewaardering: zo zit dat!

Vraag jij je ook weleens af of je genoeg verdient? Bijvoorbeeld omdat jouw collega een hoger salaris heeft? Dan is het handig meer te weten over functiewaardering en functie-indeling. Wat kun je doen als je denkt dat er iets mis is?

Functiewaardering: hoe werkt dat eigenlijk?

Bij functiewaardering kijkt de werkgever naar de functiebeschrijvingen en rangschikt de functies naar zwaarte. Vervolgens maakt hij of zij een indeling in groepen functies met een vergelijkbare zwaarte. Bij elke functiegroep hoort een loonschaal. Hoe zwaarder de functies in een groep, hoe hoger de loonschaal die bij die groep hoort. De loonschalen liggen vast in de cao's.

Functiewaardering verklaart waarom jouw collega met een andere functie meer verdient dan jij of omgekeerd. Het is heel belangrijk dat het zo eerlijk mogelijk gebeurt.

Peter van der Eijk - Specialist functiewaardering bij CNV Vakmensen

De kern van functiewaardering

Functiewaardering zorgt dat gelijke functies gelijk beloond worden. Hoe goed of slecht je functioneert, speelt gen rol. Functiewaardering gaat alleen over je functie en de inschaling daarvan. Toch kan het gebeuren dat een collega met hetzelfde werk meer verdient dan jij. Daar zijn verschillende redenen voor. Kun je het salarisverschil niet verklaren? Check dan of je functie juist is ingedeeld. Je leest hieronder hoe je dat doet.

Klopt mijn functie-indeling?

Controleer zelf of je functie goed is ingedeeld. Volg deze stappen:

  1. Vraag je functiebeschrijving en -indeling op bij je leidinggevende of P&O.

  2. Kijk in de cao-bijlagen. Daar zie je vaak welke functie bij welke schaal hoort. Check of jouw functie goed is ingedeeld.

  3. Soms verwijst de cao naar een Handboek functie-indeling. Deze kun je opvragen bij P&O of online opzoeken. Staat jouw functie er niet in? Zoek dan een vergelijkbare functie. Kijk of de loonschaal klopt.

Waarom verdient mijn collega meer?

Je collega doet hetzelfde werk als jij maar krijgt een hoger salaris. Daar kunnen goede en minder goede redenen voor zijn:

Leeftijdsverschil
Ben je jonger dan 21 jaar? Dan is je loon lager dan dat van je oudere collega’s. Grote kans dat je in een jeugdloonschaal valt. Overigens zijn daar wettelijke minima voor.

Ervaring telt
Loonschalen zijn verdeeld in tredes: hoe meer werkervaring en/of diensttijd je hebt, hoe hoger je trede en je salaris.

Prestaties worden beloond
In sommige cao’s hebben de schalen (extra) prestatieafhankelijke tredes of prestatietoeslagen. Tijdelijke verschillen in beloning kunnen ook ontstaan door bonussen of provisies.

In dienst gekomen in een tijd van krapte
Door krapte op de arbeidsmarkt kan het moeilijker zijn om aan personeel te komen. Dan wordt een nieuwkomer soms in een hogere schaal of trede geplaatst.

Beter onderhandeld over salaris
Vaak zijn bedragen in een cao een minimum. Het is mogelijk te onderhandelen over een arbeidsmarkttoeslag.

Behoud van oude rechten
Soms wijzigt een functie, waardoor deze in een lagere schaal komt. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij een reorganisatie. Zittende werknemers behouden dan vaak hun oude salaris, terwijl nieuwe medewerkers worden ingeschaald volgens de nieuwe, lagere norm.

Onderscheid op basis van sekse
Er bestaan nog steeds beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen. Deze zijn bij wet verboden.