Over de workshop
In deze workshop hebben we het over onderhandelen en hoe je dat doet. Het eerste deel geeft inzicht in de wereld van de vakbond: waarom en waarover wordt onderhandeld? Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag met onderhandelen.
Fragmenten onderhandelen
Tijdens de workshop laten we filmfragmenten zien van onderhandelingen. Daarover gaan we met elkaar in gesprek. Wat ging er goed? Wat kon er beter? Wat zou je zelf willen leren?
Afspraken maken
Veel afspraken staan al in de cao, maar je kunt aanvullende, individuele afspraken maken. De volgende onderwerpen komen onder andere aan bod:
- Hoe onderhandel je over je arbeidsvoorwaarden?
- Welke arbeidsvoorwaarden vind je het belangrijkst?
- Doe je zelf een voorstel voor je salaris of laat je het afhangen van je werkgever?
Onderhandelingsspel
Leerlingen gaan met elkaar (in groepen) onderhandelen. Afhankelijk van het niveau van de leerlingen en tijdsduur van de les kiest de docent voor een spel. In spel A wordt een casus uitgespeeld. De ene helft van de klas is werknemer, de andere helft werkgever. In deze casus onderhandelen de partijen over onder andere salaris en werktijden. In spel B worden er, afhankelijk van de grootte van de klas, vier groepen gemaakt. Er zijn twee werkgeversorganisaties en twee vakbonden. De werkgeversorganisatie gaat onderhandelen met de vakbond. De groep met de meeste punten wint het spel.
Voorafgaand aan de workshop kunnen docent en gastdocent overleggen over werkvormen die aansluiten bij opleiding, niveau, doelgroep of wensen van de school.