Update na tweede onderhandelingsronde Smurfit Kappa Parenco

Tweede cao-overleg is wederom in goede sfeer verlopen. Op gebied van loon liggen we nog ver uit elkaar, maar dit is wel pas het openingsbod van jullie werkgever. Daarnaast hebben we een aantal andere onderwerpen verder besproken. In deze nieuwsbrief lees je er meer over.

Loonbod

Jullie werkgever heeft een openingsbod gedaan, voor een cao met een looptijd van twee jaar. Zoals in de vorige nieuwsbrief al was aangegeven, gaat daar de voorkeur naar uit vanuit Parenco. Wij hebben als vakbonden aangegeven dat een tweejarige cao bespreekbaar is, mits er ook in het tweede jaar een passende loonsverhoging tegenover staat. Het bod is 2,5% per 01-04-2024 en 2,5% per 01-04-2025. Wij hebben aangegeven dat het een mager loonbod is. Wij hebben als tegenbod gedaan 6,5% in het 1e jaar en 5,5% in het 2e jaar.

DI-dagen en ontziemaatregelen

Met betrekking tot de DI-dagen kwam Parenco met het voorstel om werknemers vanaf 60 jaar de mogelijkheid te geven 2 in plaats van 1 DI-dag per cyclus (ploegendienst) of week (dagdienst) op te kunnen nemen. Onderdeel van het voorstel is om vanaf 18 jaar DI-dagen toe te kennen. Er is nog niet gesproken vanuit Parenco over het toekennen van meer DI-dagen. Parenco wilt daarvoor in de plaats graag dat de leeftijd voor ontziemaatregelen verhoogd wordt naar AOW leeftijd – 10 jaar (nu is dat 55 jaar). Wij hebben aangegeven dat dit voor ons moeilijk bespreekbaar is.

Overige onderwerpen

Parenco heeft aangegeven mee te kunnen gaan in het voorstel om het bedrag van de collectieve bonusregeling te indexeren. Dit bedrag zal jaarlijks aan het eind geïndexeerd worden aan de hand van de cao loonstijging van het jaar daarvoor. Daarnaast heeft Parenco uitgesproken de intentie te hebben om de RVU-regeling te verlengen, als er op landelijk niveau een mogelijkheid is om een nieuwe RVU-regeling af te spreken. De huidige regeling blijft bestaan tot 31-12-2025. Waar Parenco niet voor openstaat is om de loonschalen uit te breiden.

Daarnaast is er nog een voorstel gedaan vanuit Parenco om de consignatietoeslag bij ziekteverzuim/arbeidsongeschiktheid tot 6 maanden te betalen. Op dit moment wordt daar verschillend mee omgegaan, en dit is een manier om het voor iedereen gelijk te trekken.

Het volgende overleg staat gepland op vrijdag 19 april. Er is ook nog een extra datum afgesproken op 15 mei. Wij houden jullie op de hoogte via deze nieuwsbrieven. Op de cao-pagina kan je ook alles lezen over de cao. Reageer of stel je vragen en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao. Klik hier om naar de cao-pagina te gaan

Mede namens Bas Nieuwpoort, kaderlid CNV

Kaj Gründemann
bestuurder CNV
M: 06 8191 9717
E: k.gründemann@cnv.nl