Update na tweede onderhandelingsronde Folding Boxboard Eerbeek

Dinsdag 23 april hebben we voor de tweede keer met de directie onderhandeld over de nieuwe cao. Hieronder een korte update van de stand van zaken na deze ronde.

RVU

De directie staat op zich positief tegenover de RVU-regeling. Indien de regeling door de overheid verlengd wordt, komt dit onderwerp terug op de agenda in het volgende cao-overleg.

Reiskostenvergoeding

De reiskostenvergoeding voor het woon-werkverkeer gaat naar € 0,23 per kilometer. De grens van minimaal 5 km en maximaal 30 km enkele reis blijft staan.

Jeugdschalen

Jeugdschalen worden uit de cao geschrapt.

Bodem van 16 euro per uur

De directie doet toezegging dat iedere werknemer die een arbeidsovereenkomst met FBE heeft minimaal € 16,00 bruto per uur zal verdienen.

Vergoeding zorgverzekering

De directie doet toezegging dat deze bruto vergoeding in de laatste 3-4 maanden van het kalenderjaar zal worden omgezet in een netto vergoeding, voor zover dat past binnen de ruimte van de werkkostenregeling (WKR).

Vakbondscontributie

De afspraak voor het fiscaal vriendelijk verrekenen van de vakbondscontributie wordt verlengd. 

Loon

Dit onderwerp ligt lastig. Volgens de directie is de bedrijfseconomische situatie op dit moment beter. Ze vinden het echter te vroeg om ervan uit te gaan dat deze situatie voor een langere periode zal doorzetten. Om die reden is de directie zeer terughoudend bij het maken van de nieuwe afspraken, ten aanzien van zowel het loon als de duur van de cao.

Het standpunt van de vakbonden is dat de koopkracht van de werknemers op zijn minst behouden moet blijven. Voor de vraag welke loonstijging passend is, kijken we naar de bedrijfseconomische situatie en de behaalde resultaten over een periode van een paar jaar. Dat doet het UWV namelijk ook wanneer de situatie van een bedrijf beoordeeld moet worden.

Er ligt nu een loonbod van de directie ter hoogte van 1,5% bij een cao-looptijd van 8 maanden. Wij hebben onze looneis bijgesteld tot 6,5% bij een looptijd van de cao van 1 jaar.

Andere voorstellen

Andere voorstellen van de vakbonden die in deze nieuwsbrief niet staan genoemd zijn door de directie afgewezen. Bovengenoemde punten, voor zover door alle partijen geaccordeerd, worden pas definitief als we een akkoord hebben op het totale pakket aan afspraken en als de meerderheid van de leden van de vakbond daarmee heeft ingestemd.

Volgende cao-overleg

Op 17 mei aanstaande staat het volgende cao-overleg gepland. We spreken nog altijd de hoop uit dat de directie zal inzien dat er veel meer nodig is om in goed overleg tot een nieuwe cao te komen.

Wat doen we in de tussentijd?

In de tussentijd willen we jullie een enquête laten invullen, zodat we als cao-delegatie duidelijk beeld hebben over ons mandaat. De vragen die we aan jullie gaan stellen gaan over de hoogte van de loonstijging en de duur van de cao. Er is ook ruimte voor eventuele andere opmerkingen.

Via deze link kom je bij de enquête. Invullen kan tot uiterlijk 16 mei 2024

Je kunt het hele cao-traject ook online volgen. Reageer of stel je vragen ook daar en blijf zo altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao-traject. Klik hier om naar de cao-pagina te gaan

Maak je collega lid

Is je collega al lid? Als jij je collega lid maakt, betaalt hij of zij slechts €24 voor de eerste 6 maanden. Jij ontvangt per aangebracht lid een cadeaubon van €20. Ga voor meer informatie naar www.cnv-ledenwerven.nl
Samen staan we sterker!

Kaj Gründemann
Bestuurder CNV
M: 06 8191 9717
E: k.grundemann@cnv.nl

Mede namens de cao-delegatieleden van FNV en CNV,

Adem Biçen, Job Randewijk, John Schipper, Osman Ozturk, Jeroen Vredenberg
Dino Djulbic (FNV bestuurder)