Overleg VDL Nedcar directie en vakbonden

Het heeft even geduurd, maar op dinsdag 17 december 2019 heeft er eindelijk weer een formeel overleg plaatsgevonden tussen de directie van VDL Nedcar en de delegaties van de vakbonden.

Formeel overleg na lange tijd
In de afgelopen anderhalf jaar is er alleen af en toe informeel contact geweest tussen de directie van VDL Nedcar en de vakbondsbestuurders. Hier werden dan alleen de hoogst noodzakelijk onderwerpen besproken. Partijen kwamen uiteindelijk wel tot de conclusie dat het hoogste tijd werd om nu eindelijk weer eens met de volledige delegaties het formeel overleg te herstarten.

Dit formele overleg vond dus plaats op 17 december. Hier werd op constructieve wijze gesproken over de ontwikkelingen en toekomst van VDL Nedcar. Het werd daarbij duidelijk dat er nog geen enkele zekerheid is over hoe een en ander zich gaat ontwikkelen. Wel gaat VDL Nedcar werken aan plannen om de toekomst zo goed mogelijk zeker te stellen. Wij hebben aangegeven daar dan ook tijdig over geïnformeerd te willen worden.
Ook werd gesproken over het verbeteren van de communicatie tussen de directie en werknemers en de vakbonden.
Er werden verder nog diverse punten besproken waar zorgen over bestaan. Ook is afgesproken dat de bonden de resultaten van hun enquête zullen delen met de directie, zodat ook daarover in een volgend overleg verder over gesproken kan worden. Er is afgesproken dat er op korte termijn weer overleg plaats zal vinden, om daar dan de verdere ontwikkelingen te bespreken.

Wel of geen verplicht verlof einde jaar
Een van de meest recente pijnpunten was de kwestie van het verlof in week 52 en week 1 rond Kerst en Nieuwjaar. De directie gaf hierover nadrukkelijk aan dat het geen absolute verplichting is om deze 5 dagen verlof te nemen. Wel was en is het een zeer dringend verzoek van hen om deze dagen vrijaf te nemen, omdat er geen gepland werk is.
Indien mensen echter absoluut geen verlof willen opnemen gedurende deze dagen, kunnen zij dat zeker aangeven en kunnen zij in principe alsnog naar het bedrijf komen. Dan zal er gekeken worden naar alternatieve werkzaamheden die dan gedaan kunnen worden.

Vervolg
Als vakbonden hebben wij begin december een enquête uitgezet bij de werknemers van VDL Nedcarleden. Deze enquête heeft veel informatie opgeleverd over hoe jullie een en ander ervaren en wat jullie van diverse zaken vinden.
Tijdens de daaropvolgende ledenvergaderingen op 13 december hebben wij ook al toegezegd jullie als werknemers met regelmaat op deze wijze te benaderen, om zo nog meer en beter inzicht te krijgen in wat er bij jullie leeft.
Wij zullen dan ook in het 1e kwartaal weer een enquête sturen en ook in de kwartalen daarna.
Wij zullen jullie zo goed mogelijk op de hoogte houden van de verdere ontwikkelingen.

Deel deze nieuwsbrief met je collega’s en maak hen lid.
Het 1e half jaar krijg je 50% korting! Samen maken wij het verschil, al 125 jaar
Samen denken, Samen doen, Samen sterk(er)!

Ik wens jullie en jullie naasten gelukkige kerstdagen en een voorspoedig, maar vooral gezond Nieuwjaar



Ron Smeets,
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 11 55 94
E: r.smeets@cnvvakmensen.nl