Overleg vakbonden en Wärtsilä NL

Maandag 2 december jl. heeft er een overleg plaatsgevonden tussen CNV Vakmensen, FNV Metaal, Vakbond de Unie en het management van Wärtsilä Nederland (WNL). In deze nieuwsbrief tref je in het kort de belangrijkste punten die besproken zijn, aan.

Kennismaking nieuwe management director WNL
Sinds kort is, zoals jullie weten, bij WNL een nieuwe managing director begonnen. De heer Gert Jan van Goch heeft zichzelf geïntroduceerd. Na het vertrek van Frank Kevenaar heeft het een aantal maanden geduurd voordat er definitief een nieuwe managing director is aangesteld. 

Algemene stand van zaken, 2019 tot nu toe
Wereldwijd gaat het nog steeds niet goed in de wereld van de scheepsbouw. En daar heeft WNL uiteraard ook mee te maken. Het aantal nieuw te bouwen schepen ligt veel lager dan verwacht. Daar komt ook bij dat banken steeds terughoudender worden in het investeren in fossiele energie. Dit betekent dat ook in de wereld waarin Wärtsilä zich begeeft nog meer dan voorheen gezocht moet worden naar alternatieven voor de schepen. Dit gebeurt ook maar heeft wel zijn tijd nodig. 
Binnen WNL is er op zich natuurlijk hetzelfde beeld, met de aantekening dat in Nederland veel service-activiteiten zijn en deze worden minder geraakt door de malaise in de nieuwbouw. WNL is al redelijk goed voorbereid op de toekomst en voor een deel is de transitie al gemaakt volgens jullie management.
De olieprijs is nog steeds niet echt stabiel. De prijs die er nu voor een vat Brent oil betaald wordt ligt aan de lage kant om weer voor veel investeringen te zorgen. En of die prijs echt weer gaat stijgen is koffiedik kijken. Dit heeft ook alles te maken met de energiewinning van schalieolie en gas.
Het totaal aantal banen bij WNL blijft redelijk op orde. Maar dat beeld wordt wel beïnvloed door een aantal factoren. De integratie van SAM binnen WNL zorgt voor een plus. Daar staat tegenover dat Set2win 1 en 2 bij elkaar zo’n twintig werknemers hun baan kost. Ook zijn er veel wijzigingen in benodigde banen en functies. Dit betekent dat op de ene afdeling vacatures zijn terwijl op andere afdelingen eerder een overschot is.

Sociaal plan
Dit laatste, het afscheid nemen van werknemers, brengt ons gelijk op het sociaal plan. Bijvoorbeeld de werknemers die vanwege set2win hun baan verliezen, vallen onder het huidige sociaal plan. WNL wil, net als de bonden, het sociaal plan verlengen. Wat de bonden betreft zou dit ongewijzigd kunnen. Wat WNL betreft zou een aanpassing gedaan moeten worden. De aanpassing betreft een zinnetje uit het sociaal plan. In het huidige sociaal plan staat het volgende in artikel 5.1:
Aftopping Beëindigingsvergoeding
De beëindigingsvergoeding zal nooit hoger zijn dat de redelijkerwijs te verwachten inkomstenderving tot aan de AOW-gerechtigde leeftijd, zoals deze geldt ten tijde van de ondertekening van dit Sociaal Plan (met andere woorden: zoals deze door de SVB wordt ingeschat).
Door het pensioenakkoord is voor veel mensen de AOW-gerechtigde leeftijd aangepast. Dat betekent dat voor de berekening van de aftopping het logisch is de op datum einde dienstverband bekende datum wordt aangehouden. 

Daarom vinden wij het begrijpelijk om artikel 5.1 uit het sociaal plan als volgt aan te passen:
Aftopping Beëindigingsvergoeding
De beëindigingsvergoeding zal nooit hoger zijn dat de redelijkerwijs te verwachten inkomstenderving tot aan de AOW-gerechtigde leeftijd, zoals deze geldt op de datum waarop de arbeidsovereenkomst eindigt (met andere woorden: zoals deze door de SVB wordt ingeschat).
Laten we eerlijk zijn: was de AOW-leeftijd verder naar achter geschoven, dan waren wij de eersten die bij WNL aan zouden kloppen om het sociaal plan op dit punt op te rekken. Voor het overige blijft het sociaal plan voor het komend jaar gelijk aan het huidige plan. Het sociaal plan wordt dus, met de beschreven aanpassing, ook voor 2020 van kracht. 
Ook in de bijbehorende vaststellingsovereenkomst (VSO) komt te staan dat de definitieve berekening van de beëindigingsvergoeding wordt gebaseerd op de laatste dag van het dienstverband. Dit kan ook voordelig zijn, bijvoorbeeld wanneer tussen vaststelling van de VSO en datum einde dienstverband nog een cao verhoging plaatsvindt. 

Daarnaast over het sociaal plan nog dit
De verlenging voor het sociaal plan geldt alleen 2020. WNL wil in de loop van volgend jaar met een nieuw voorstel voor een sociaal plan komen. Uiteraard wordt dit dan met de leden van de bonden besproken! 

Step Ahead 2019
Het duurzame inzetbaarheidsprogramma Step Ahead loopt ook dit bijna afgelopen jaar door. Wij hebben een doorkijkje gekregen van de activiteiten die zijn ontwikkeld.
De animo om deel te nemen kan is relatief gezien nog niet zo groot. Maar dat vinden wij op zich niet zo verbazingwekkend. Iets nieuws moet altijd eerst landen voordat er door velen actief aan meegedaan wordt. Wat ons betreft zien de initiatieven er niet slecht uit. Dit programma wordt ook in het volgende jaar vervolgd. 

Duurzame inzetbaarheidsdag
Step Ahead brengt ons ook op de cao-afspraak over de duurzame inzetbaarheidsdag (DI-dag). Jullie werkgever wil meer afstemmen met jullie, werknemers, over de besteding van deze dag. De cao-afspraak is heel helder: de werknemer bepaalt autonoom wat zij of hij die dag wil gaan doen. Zolang de activiteiten maar passen binnen de drie in de cao genoemde onderwerpen ontwikkeling, scholing of gezondheid. Dat is een breed spectrum, daar zijn wij ons van bewust, maar dat is wel de afspraak die gemaakt is. Wij vinden het logisch dat een leidinggevende vraagt wat de betrokken werknemer gaat doen die dag, maar de leidinggevende heeft daar verder geen zeggenschap over!
Het enige dat uiteraard wel afgestemd moet worden is de datum waarop je gebruik wil maken van deze DI-dag. Dat is logisch, en dit is niet anders dan met een verlof of ADV-dag. Loop je tegen problemen aan bij het opnemen van de DI-dag, laat dat ondergetekende dan weten!

De X-factor
Na het op 0 zetten van de X-factor in 2018 en het percentage van 0,7% in 2019 is iedereen natuurlijk vol verwachting welk percentage volgend voorjaar op tafel komt. Het spreekt voor zich dat daar nu nog geen enkele uitspraak over te doen is. Afwachten dus maar. 
Tot zover in het kort de belangrijkste punten uit het gevoerde overleg. Heb je vragen of opmerkingen laat dit dan weten. Dat kan het eenvoudigst en snelst via mijn emailadres. Rest mij jullie goede feestdagen en een gezond begin van 2020 toe te wensen! 

Piet Verburg, bestuurder CNV Vakmensen
E p.verburg@cnvvakmensen.nl / M 06 – 5166 7394