Nieuws voor de leden bij TK Liften

De afgelopen dagen krijgen wij veel vragen van jullie over de verrekening van de vakbondscontributie zoals deze in de nieuwe cao staat en over de uitvoering van de Duurzame Inzetbaarheidsdag.
Jullie werkgever is niet van plan de afspraken uit de cao op een juiste manier uit te voeren, zo wordt ons gemeld.

Wat zijn ook al weer de afspraken over de vakbondscontributie?
In de nieuwe cao zijn twee verschillende afspraken gemaakt over de vakbondscontributie en daarom ook opgenomen in twee verschillende artikelen binnen de cao. Werknemers die op 1 januari 2019 lid waren (en nog zijn) van CNV Vakmensen, hebben recht op beide afspraken.

Art 6.7.1. Fiscale verrekening vakbondscontributie
Op grond van art 6.7.1. hebben vakbondsleden het recht hun vakbondscontributie via hun werkgever fiscaal te laten verrekenen binnen de Werkkostenregeling (WKR). Net zoals voorafgaande jaren lever je op tijd jouw jaaropgave vakbondscontributie in bij je werkgever (check bij je werkgever wat de deadline is).

Art 3.7.8. Vakbondscontributie over 2019 netto vergoed
Op grond van art 3.7.8. krijgen (naast de fiscale verrekening van art 6.7.1.) de werknemers die vallen onder de cao Metalektro en die op 1 januari 2019 lid zijn van een vakbond, daarnaast nog eens de vakbondscontributie over 2019 netto vergoed door de werkgever.

Wat doet TKL?
Wij hebben begrepen dat jullie werkgever niet beide regelingen uitvoert. Dit is dus niet conform de afspraken die gemaakt zijn. Lees verder op wat de vervolgstappen kunnen zijn.

Hoe vraag ik dit aan?
Met je jaaropgave vakbondscontributie dien je bij jouw werkgever beide regelingen aan te vragen, namelijk:
  1. de fiscale verrekening van de vakbondscontributie (art 6.7.1.)
  2. de vakbondscontributie over 2019 netto vergoed (art 3.7.8.). Elk jaar heb je recht op een DI-dag. Wat jij die dag gaat doen bepaal jijzelf en niet je werkgever, zolang het maar te maken heeft met scholing, ontwikkeling of gezondheid!
Je kunt jouw jaaropgave downloaden via Mijn CNV. Wil je jouw jaaropgave per post thuisgestuurd krijgen? Neem dan contact op met ons secretariaat, via: secretariaatcollectief@cnvvakmensen.nl of telefoon 030-7511570.

Duurzame inzetbaarheidsdag (DI-dag)
Elk jaar heb je recht op een DI-dag. Wat jij die dag gaat doen bepaal jijzelf en niet je werkgever, zolang het maar te maken heeft met scholing, ontwikkeling of gezondheid!

Art 5.1.1 Eén dag per jaar
De werknemer heeft elk kalenderjaar recht op 1 inzetbaarheidsdag (8 uren). De werkgever betaalt het salaris over deze dag door.

Art 5.1.2 Het gebruik
De werknemer gebruikt deze dag om actief en autonoom te werken aan zijn duurzame inzetbaarheid. Hierbij gaat het om scholing, ontwikkeling en gezondheid. De werknemer bepaalt na overleg met de werkgever wanneer hij zijn inzetbaarheidsdag opneemt.

Wij hebben begrepen dat de DI-dag binnen Thyssenkrupp Liften wordt afgewezen vanwege onvoldoende onderbouwing door de werknemer over de invulling van de dag. In de cao zijn geen eisen gesteld over de te ondernemen activiteit, alleen dat het moet gaan om scholing, ontwikkeling en gezondheid.

Het enige wat jij dus moet doen, is tegen je werkgever zeggen wat je die dag gaat doen, daar ben jij vrij in, en wanneer je die dag wilt opnemen. De datum waarop je de DI-dag wilt opnemen, moet je natuurlijk wel met je werkgever overleggen. En je hoeft daar ook geen bewijsstukken van te overleggen wat je die dag gaat doen of hebt gedaan.

Reactie aan jullie werkgever
Na signalen van jullie over de niet correcte uitvoering van beide cao-onderwerpen hebben wij jullie werkgever een bericht gestuurd. Daarin hebben wij een toelichting op de cao-artikelen gegeven. En duidelijk gemaakt dat ook TK Liften de cao moet naleven. Gebeurt dit niet dan zullen wij jullie werkgever sommeren beide artikelen uit de vakbondscontributie na te leven en uit te voeren. En anders volgen, mogelijkerwijs, juridische stappen.

Tot zover even deze nieuwsbrief van ons. Vooral om jullie duidelijk te maken hoe het ook al weer zit met deze cao-artikelen en ook om jullie duidelijk te maken dat wij al met jullie werkgever in contact zijn over deze punten.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat ons dit weten. Dit kan het eenvoudigst via onderstaande contactgegevens.

Piet Verburg,
Bestuurder CNV Vakmensen
M. 06 5166 7394
E. p.verburg@cnvvakmensen.nl