Update overleg Pensioen in de Metalektro

Op 6 en 12 september hebben wij met werkgevers van FME aan tafel gezeten om te overleggen over een nieuwe pensioenregeling in de Metalektro. Op hoofdlijnen kan worden geconcludeerd dat de onderwerpen excedentpensioen (= het pensioen dat je kan opbouwen tussen de € 86.202 en € 128.810) en opbouw pensioen ook over ploegentoeslag punt van discussie zijn.

Werkgevers willen een vrijwillig excedentpensioen terwijl vakbonden twijfelen aan het nut daarvan, wat de extra kosten zijn en wie dat gaat betalen. Vakbonden zijn wel van mening dat het belangrijk is dat ook de ploegentoeslag pensioengevend wordt zodat werknemers uit de ploegen bij pensionering geen enorme inkomensachteruitgang ondervinden.

Basispensioenregeling
Wel zijn partijen het erover eens dat de basispensioenregeling (= het pensioen dat je kan opbouwen tussen de € 16.322 en € 86.202) een solidaire premieregeling moet worden waarbij in principe zou moeten kunnen volstaan met de hoogte van de huidige premie. Deze afspraak zou moeten kunnen worden gemaakt voor de duur van vijf jaar. Wel moet er wat ons betreft een afspraak komen over wat te doen als je het in deze vijf jaar niet redt met de voorgenomen pensioenopbouw en premiehoogte. Vakbonden willen ook dat het nabestaandenpensioen wordt verbeterd indien daar in principe ruimte voor is.

Invaren
Ook zijn partijen het erover eens dat er moet worden ingevaren (=het totaal vermogen van het fonds wordt gebruikt om een nieuwe regeling te maken), wel is er nog discussie over het minimaal vereiste niveau van de pensioenreserves op het moment van overgang. Vakbonden zijn van mening dat er gekeken moet worden naar het huidige niveau van reserves en dat er een aantal terugvalscenario’s moeten worden gemaakt indien de pensioenreserve lager wordt dan nu het geval is (= dekkingsgraad eind augustus jl ruim 115%).

Gebruik van de pensioenreserve
Tot slot zullen er knopen doorgehakt moeten worden over de aanwending of het gebruik van de pensioenreserve (= alles boven de 100%) als solidariteitsreserve. Partijen zijn het erover eens dat je een deel daarvan moet worden gebruikt om de pensioenen schokbestendig te maken. Afgesproken is om in een technische commissie te bezien op welke wijze er aanvang kan worden gemaakt met een concept transitieregeling.

Volgend overleg
Op 9 oktober zal het overleg worden voortgezet. Uiteraard zullen wij eenieder aansluitend weer informeren.

Mede namens de CNV-delegatie:
Klaas Brantjes en Tristan Westra,

Arthur Bot, onderhandelaar CNV Vakmensen
M.: 06 2044 5190
E.: a.bot@cnvvakmensen.nl

Downloads

Stel hier je vraag

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error