Update onderhandelingsronde 1 cao Metaal en Techniek

Op 15 februari 2024 hebben wij de eerste onderhandelingsdag met de werkgevers gehad. We hebben in goede constructieve sfeer gesproken over de wijzigingsvoorstellen. Vanuit bonden hebben wij onze voorstellenbrieven toegelicht. Op de inzet van de werkgevers hebben wij een toelichting gekregen. In deze update lees je wat we besproken hebben.

Voorstellen CNV Vakmensen

We hebben we de voorstellenbrief toegelicht aan de werkgeversdelegatie. Onder andere hebben we de hoge inflatie, de aantrekkelijkheid voor jonge werknemers en duurzaamheidsregelingen zoals generatiepact, betaald ouderschapsverlof en RVU besproken. Hierop zijn over en weer verduidelijkende vragen gesteld.

Voorstellen werkgevers

Vanuit de werkgevers hebben we de voorstellen voor de nieuwe cao ontvangen. Er is per branche een toelichting ontvangen over de branchespecifieke eigenschappen.

De werkgevers hebben een aantal voorstellen voor de cao ingediend. Concrete voorstellen hiervan zijn bijvoorbeeld het opschuiven van de seniorendagen naar 60 jaar en de leeftijdsgrenzen voor het werken in ploegendienst en overwerk op te hogen naar 60 jaar. Ook willen werkgevers verder met ons spreken over sociale innovatie en maatwerk op bedrijfsniveau. Over de loonsverhoging en de looptijd van de cao zijn nog geen voorstellen gedaan.

Bijgaand vind je de voorstellen van de werkgever. Wij zijn niet blij met de verslechteringsvoorstellen van de werkgever. De focus zou wat ons betreft uit moeten gaan naar koopkrachtverbetering en instroom van nieuwe werknemers. Maar zoals je leest, gaat de cao er niet vanzelf komen.

De cao online

Je kunt het hele cao-traject online volgen. Reageer of stel je vragen en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao. Ga hier naar jouw cao-pagina Wil je in het vervolg de nieuwsbrief ook liever digitaal (dus ook sneller) ontvangen? Ga naar www.cnvvakmensen.nl/mijncnv en pas jouw gegevens aan.

De volgende onderhandelingsronde staat gepland op 28 februari 2024. Daarna zullen we jullie hierover verder informeren. Voor vragen, neem gerust contact met ons op!

Mede namens Peter de Vries (cao kaderlid CNV Vakmensen) en Johann Honders (2de onderhandelaar CNV Vakmensen)

Bernard Zijlstra
bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 8339 6479
b.zijlstra@cnvvakmensen.nl 

Downloads