Vakbonden en werkgevers komen tot principeakkoord cao Tankstations en Wasbedrijven

Na vier onderhandelingsronden is er een passende loonsverhoging gekomen, naast flinke stijging jeugdlonen en afspraken over nachtwerk en generatiepact.

Vandaag, vrijdag 1 december 2023, hebben wij als gezamenlijke vakbonden een principeakkoord bereikt met de werkgeversverenigingen BETA en BOVAG. Tijdens de onderhandelingen hebben de werkgevers goede wil getoond om samen met de vakbonden tot een akkoord te komen. De problemen in de branche, met betrekking tot personeelstekort en werkdruk, worden ook door hen onderkend.

Met betrekking tot loon gaat het om een structurele loonsverhoging (in twee delen) van “centen” in plaats van procenten. Dat betekent dat de werknemers in de laagste loonschalen er relatief iets meer op vooruit gaan dan werknemers in hogere loonschalen.

Hoofdpunten

De cao heeft een looptijd van 15 maanden, te weten vanaf 1 januari 2024 tot en met 31 maart 2025.

De volgende afspraken zijn gemaakt over de loonontwikkeling:

  • Op 1 januari 2024 worden de feitelijke salarissen en de salaristabellen structureel verhoogd met € 185,- bruto per maand. Voor een parttimer wordt dit bedrag berekend naar rato van de arbeidsomvang;
  • Op 1 december 2024 worden de feitelijke salarissen en de salaristabellen structureel verhoogd met € 65,- bruto per maand. Voor een parttimer wordt dit bedrag berekend naar rato van de arbeidsomvang. Gemiddeld genomen gaat het hier om een loonsverhoging van 10 procent in 2024;
  • Jeugdschalen gaan fors omhoog, 15 tot en met 19-jarigen kunnen zelfs uitzien naar een loonstijging van 34 tot 46%.

Andere hoofdpunten:

  • Het nachtvenster in de cao wordt verruimd met één uur. Het nieuwe venster duurt van 23.00 uur – 6.00 uur. Voor de uren binnen dit venster geldt de nachttoeslag. De nachttoeslag wordt bovendien verhoogd van 25% naar 30%;
  • Werknemers die meeruren maken, mogen zelf kiezen of deze uren worden uitbetaald of gecompenseerd in tijd. Werkgever en werknemer maken samen afspraken over de wijze waarop zij dit vormgeven in de praktijk. Kiest de werknemer voor compensatie in tijd dan worden deze uren in overleg met werkgever opgenomen;
  • De huidige afspraken van het generatiepact worden uitgebreid: een variant van 70% arbeidsduur, 85% loon en 100% pensioenopbouw wordt onder voorwaarden mogelijk. De overige regels uit het reglement en de spelregels zoals vastgelegd in de bijlage van de cao blijven van toepassing.

Het volledige principeakkoord is als bijlage toegevoegd

In de bijlage kun je het gehele resultaat lezen, neem het even rustig door voordat je gaat stemmen!

Breng je stem uit!

Wij vragen jullie nu je stem hierover uit te brengen. Omdat we spreken over een “principeakkoord” geven wij jullie een positief stemadvies mee. Je hebt twee weken de tijd om te stemmen, dus tot en met vrijdag 15 december 2023, 17.00 uur. Je ontvangt straks nog een mail om te kunnen stemmen. Krijg je deze nieuwsbrief per post of werkt de link bij jou niet dan kun je de stemming ook op de cao-pagina vinden. Ga dan naar www.cnvvakmensen.nl/cao's en type Tankstations in de zoekbalk.

Meepraten en reageren

Heb je vragen dan wel opmerkingen, laat het ons weten. Op de cao-pagina kun je het hele cao-traject volgen en bij alle fases meepraten, reageren of je vraag stellen. Ga direct naar de cao-pagina. Ook op Facebook zijn we te vinden.

Mede namens Kaj Gründemann (bestuurder CNV Vakmensen),

Gerard van Dijk
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06-20 60 18 19
E  g.vandijk@cnvvakmensen.nl

Downloads

Heb je een vraag of opmerking?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error