Update Metaal en Techniek na de eerste actieweek

De eerste actieweek in de Metaal en Techniek ligt achter ons. Leden van het CNV en de andere bonden gaven goed gehoor aan onze oproep om in actie te komen. Honderden leden bezochten de acties in Leeuwarden, Oldenzaal, Rotterdam, Eindhoven, Utrecht en Alkmaar. Als CNV zijn we tevreden over de eerste acties. De actiebereidheid was boven verwachting.

Laten we hopen dat de eerste klap een daalder waard is. Voor nu kijken we terug op een geslaagde actieweek. Dit filmpje van de actie in Rotterdam geeft een goede impressie van de sfeer!

Hier doen we het voor!

Wij vinden dat jouw koopkrachtverlies van de afgelopen 2 cao-jaren gecompenseerd moet worden, net als de inflatie van dit jaar. Dat komt neer op 12,5% loonsverhoging voor één jaar. Verder hebben we meerdere eisen die de branche als geheel aantrekkelijk moeten maken om in te werken. Dat is heel noodzakelijk nu de personeelstekorten oplopen en de werkdruk hoog is.

Helaas denken de werkgevers daar heel anders over. Hun eindbod komt niet in de buurt van een fatsoenlijke cao. Daarom komen we in actie. Genoeg is genoeg wat ons betreft! 

CNV VOORSTELLEN  EINDBOD WERKGEVER
12,5% loonsverhoging per 1 april 2024 (looptijd 12 maanden)

7% per 1 juli 2024, €50,- per 1 april 2025, 0,75% per 1 januari 2026 (looptijd 22 maanden, tot 1 februari 2026)

(Inclusief verrekenclausule voor eventuele extra structurele loonsverhogingen per 1 september 2022: dus als je in deze periode een loonsverhoging hebt gekregen, mag die worden verrekend)

Een stagevergoeding van €450,- Mogen individuele werkgevers zelf beslissen
€2500,- diplomabonus voor BBL Leerlingen Onderzoek naar diplomabonus
60-80-100 generatieregeling als recht Niet bespreekbaar
Een verduurzamingsbudget van €2500,- en aanvulling geboorteverlof (5 weken 100%) Sympathiek, niet bespreekbaar
Kilometervergoeding van 0,23 Niet bespreekbaar
RVU regeling in stand houden Premie vanaf 2025 wordt hervat
5 mei als collectieve feestdag Niet bespreekbaar

€15.000 voor internationaal vakbondswerk

Sympathiek, niet bespreekbaar
Seniorendagen behouden en toekennen tot AOW Seniorendagen worden voor 55,56 en 57 jaar verwijderd. Daarna worden seniorendagen toegekend tot AOW leeftijd 

Ieders inzet is nodig

Een cao komt er niet vanzelf. We hebben jouw steun en inzet hierbij nodig. Hoe meer leden en collega’s zich inzetten, hoe sterker we staan. De volgende acties zullen binnenkort worden aangekondigd. Aan iedereen dus ook de oproep om bij een volgende actie je stem te laten horen. Houd je mail in de gaten en wees welkom!

Ondertussen loopt ook onze online poll snel op. Laat ook digitaal van je horen, deel en steun de acties voor een goede cao op onze site

Heb je deze nieuwsbrief per post ontvangen dan hebben wij geen email adres van jou. Wil je liever digitaal (en dus sneller) op de hoogte worden gehouden. Pas je gegevens via https://mijncnv.nl of stuur een mail naar actiemt@cnv.nl 

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen? Reageer via onze cao-pagina of neem contact op met Johann Honders, onze cao-onderhandelaar in de Metaal en Techniek.

Johann Honders 
bestuurder CNV
M: 06 3020 5136
E: j.honders@cnv.nl