Carglass 2020 Laatste nieuws

Vakbonden hebben op 24 juni weer overleg gevoerd met de directie van Carglass over de stand van zaken en verwachtingen voor de toekomst.

Nu de dreiging van Covid 19 wat minder is, worden wat meer zaken mogelijk en wordt gekeken naar ontwikkelingen voor de toekomst en hoe deze op verantwoorde wijze uitgevoerd kunnen worden.

Werkaanbod en planning
Het is duidelijk dat de hoeveelheid jobs in de afgelopen periode beduidend minder was als verwacht werd op basis van voorgaande jaren. Ook voor de toekomst zal er voorzichtig gekeken moeten worden hoe een en ander zich gaat ontwikkelen.
Door de gevolgen van COVID 19 is ook het “JUS programma” voor dit jaar niet uitgevoerd. Er was in plaats van een piekperiode eerder sprake van een dalperiode. Hierdoor is er dus ook géén ervaring opgedaan of het “JUS programma” goed werkt en hebben jullie ook niet kunnen ervaren hoe het voor jullie werkt.

“Proefjaar” 2020
Echter 2020 zou het “proefjaar” zijn om ervaring op te doen. Werkt het plan om meer uren te werken in de drukke periode en minder uren in de rustige periode, wordt er goed rekening met elkaar gehouden als het bijvoorbeeld gaat om wie wanneer wordt ingeroosterd en voor hoeveel uur etc. en wanneer iemand vrij wil hebben. De vraag of dit model op deze manier, niet alleen voor Carglass, maar vooral ook voor jullie als werknemers goed zou gaan werken had dan op basis van de ervaringen kunnen worden beantwoord. Dan hadden besluiten genomen kunnen worden over het al dan niet definitief invoeren van dit model.

Nu al deze plannen geen doorgang hebben kunnen vinden, moet het alsnog opnieuw worden opgestart. Wij hebben daarom met de directie afgesproken dat 2021 het “proefjaar” moet gaan worden. Er zal opnieuw gekeken moeten worden hoe een planning gemaakt kan worden voor de bezetting van de drukke periode en welke ervaringen daar dan mee worden opgedaan. Eind 2021 kan dan alsnog een besluit worden genomen over de mogelijk definitieve doorvoering van het “JUS model” in Carglass.

Inrichten servicedienst en weekrooster
De servicedienst van Carglass is inmiddels ook aangepast. Er wordt na 23.00 uur niet meer mobiel service verleend. Dat geeft ook wat rust in de planning en de mobiele inzet van de servicemonteur.

Ook zijn er nu andere ervaringen en inzichten ten aanzien van het plannen van werk. Klanten hoeven niet meer persé vooraf te plannen, maar kunnen ook ”spontaan” langskomen.

De organisatie van de openingstijden en de daarbij behorende bezetting is ook aangepast. Niet alle filialen zijn nog op zaterdag open en daar waar de filialen op zaterdag open zijn, is dat alleen voor de ochtend. Dat levert dan wel weer wat vragen en problemen op als het gaat over 5 dagen werken in een 6-daagse werkweek.

CNV Vakmensen kreeg steeds meer opmerkingen over het weekrooster. Mensen die op de zaterdagochtend moeten werken, worden in die week op een andere dag voor een halve dag vrij geroosterd. Dat betekent echter dat deze mensen:

  • wél 6 dagen naar het werk moeten, waarvan 2 keer een halve dag
  • extra reiskosten en tijd moeten maken
  • alleen de zondag de hele dag vrij zijn
  • hun privé dagplanning onder druk kan komen te staan

Een echte goede oplossing voor iedereen is er niet.

CNV Vakmensen heeft enkele suggesties gedaan die kunnen helpen:

  • Als je 2 zaterdagochtenden werkt, in één van deze weken een hele andere dag vrij uitroosteren bij voorkeur naar eigen keuze
  • De halve zaterdag met extra overwerkvergoeding compenseren

Carglass wil deze suggesties nader bekijken en waar mogelijk ook aanbieden.
Er moet uiteindelijk gekeken worden naar een goede passende oplossing.
CNV Vakmensen wil daarom ook van alle medewerkers horen hoe hun ervaringen zijn en wat zij een goede oplossing vinden.

Speciaal voor de medewerkers van Carglass bestaat www.jeachterban.nl/carglass. Wil je je mening geven of andere oplossingen bieden voor dit vraagstuk? Klik hier om van je te laten horen. Alle werknemers kunnen hier terecht, dus maak hier gebruik van!

Stuur deze nieuwsbrief naar al je collega’s! jullie mening is belangrijk.
Ik zal jullie op de hoogte blijven houden en zo goed mogelijk informeren.

Lid worden is heel interessant, zeker ook met onze gratis rechtsbijstandverzekering en …. wij hebben nog een leuke aanbieding: 1e half jaar 50% korting op contributie!

CNV Vakmensen van en voor mensen, al 125 jaar!
Samen denken, Samen doen, Samen sterk(er)!


Ron Smeets,
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 11 55 94
E: r.smeets@cnvvakmensen.nl