Voorstellen nieuwe cao Reprografie

De cao voor het Reprografisch Bedrijf is inmiddels verlopen. In de aanloop naar nieuwe onderhandelingen horen we graag wat jullie belangrijk vinden, welke afspraken jullie willen dat we gaan maken. Laat het ons weten!

Binnenkort gaan we weer met de werkgevers rond de tafel om te onderhandelen over de nieuwe cao. Hieronder treffen jullie onze voorstellen in concept aan. Maar het gaat natuurlijk om jullie arbeidsvoorwaarden, dus we horen graag hoe jullie erover denken!
Heb je aanvullingen of opmerkingen, laat het dan weten aan onderhandelaar Peter Bloemendaal: p.bloemendaal@cnvvakmensen.nl
We zien jullie reacties graag vóór 29 januari 2021 tegemoet.

Concept voorstellen cao Reprografie

  1. Looptijd
    CNV Vakmensen stelt een looptijd voor van een jaar: van 1 januari 2021 t/m 31 december 2021. Een langere looptijd is in eventueel bespreekbaar.

  2. Loon
    De loonruimte is mede afhankelijk van de looptijd van de cao en het totale pakket aan afspraken/wijzigingen. De loonruimte dient zich (deels) te vertalen in een realistische, structurele loonsverhoging. Daarbij is de inzet van zogenaamde ‘crisisdagen’ wat ons betreft bespreekbaar.

  3. Pensioen, Duurzame Inzetbaarheid
    CNV Vakmensen wil het mogelijk maken dat werknemers maximaal drie jaar eerder kunnen uittreden (met AOW gaan). De kosten voor deze regeling kunnen worden gefinancierd door middel van een collectieve werkgeverspremie en waar mogelijk met behulp van overheidssubsidie.
    - Generatiepact: wij stellen voor dat iedereen 5 jaar voor aanvang AOW de mogelijkheid krijgt om 80% te gaan werken, tegen 90% salaris en 100% pensioenopbouw. De door deze maatregel vrijgekomen arbeidsuren zullen worden ingevuld door nieuw aan te nemen (jongere) werknemers.
    - We stellen voor te evalueren in hoeverre er gebruik is gemaakt van de mogelijkheden geboden in hoofdstuk 8 van de cao (Opleidingen en werkgelegenheid) en op basis hiervan te bekijken of aanpassingen gewenst zijn.

  4. Overig
    - Art.3.2.2: wij stellen voor dit artikel uit te breiden met 5 mei.
    - Wij wensen, in aanvulling op de wet WIEG, dat salaris en pensioenopbouw van de medewerker tijdens het geboorteverlof 100% is.
    - Graag bespreken we de mogelijkheid van een thuiswerkvergoeding voor medewerkers die regelmatig thuis werken.