Onderhandelingen cao Grafimedia: grote uitdaging

Afgelopen maand hebben we twee keer onderhandeld over de nieuwe cao voor de Grafimedia Branche. De besprekingen vinden plaats in een goede sfeer. Maar we staan nogal voor wat uitdagingen. Het zal nog een hele klus worden om tot een akkoord te komen waar iedereen zich in kan vinden.

De belangrijkste punten waarover we gesproken hebben waren de mogelijkheid om eerder met pensioen te kunnen gaan, de premieverhoging van de pensioenregeling en de loonruimte in combinatie met de looptijd van de cao.


Drie jaar eerder met pensioen
Bij dit onderwerp hebben we lang stil gestaan. Partijen zijn het in ieder geval eens dat het belangrijk is om te kijken of we hier afspraken over kunnen maken. Een probleem is dat de kosten om dit mogelijk te maken behoorlijk kunnen oplopen. Daarom rekenen we nu verschillende scenario's na om een goede oplossing te vinden. Wordt vervolgd dus.


Premieverhoging pensioenregeling
Helaas is de situatie bij het PGB-pensioenfonds dusdanig dat, als gevolg van de lage rentestanden, de dekkingsgraad (per september 2020: 97,4%) dwingt tot een verhoging van de pensioenpremie van 3,25% per 1-1-2021. Partijen hebben afgesproken dat we deze verhoging zullen dragen. Wel is het nog een punt van discussie hoe we de kosten van de verhoging gaan verdelen tussen werkgevers en werknemers. We hebben aangegeven dat, als we goede afspraken kunnen maken over 3 jaar eerder met AOW, we mee willen denken over een verdeling van 50/50.


Loon en looptijd
Werkgevers hebben aangegeven dat er in hun voorstel van een looptijd van een jaar (tot 1-8-2021) absoluut geen ruimte is voor loonsverhoging. CNV Vakmensen kan daar niet mee akkoord gaan. Een cao afspreken zonder loonsverhoging is wat ons betreft niet acceptabel. Hier zijn dus nog wel wat stappen te maken.


Naast de bovengenoemde punten hebben we natuurlijk ook nog andere voorstellen ingebracht. Die zijn nog niet uitvoerig besproken. Al met al hebben we dus nog wel een hoop hobbels te nemen om tot een goed resultaat te komen. Op 11 en op 16 november praten we weer verder. We houden jullie op de hoogte!


Peter Bloemendaal
Bestuurder CNV Vakmensen
E:  p.bloemendaal@cnvvakmensen.nl
M: 06 20 47 1887